Pronađi članak:

16. 7. 2012.

Apple priznaje grešku, vraća EPEAT


Iako retko priznaje da nije u pravu, kompanija Apple je u petak učinila baš to – priznala da je odluka o prestanku korišćenja alatke za procenjivanje uticaja elektronskih proizvoda na okolinu (Electronic Product Environmental Assessment Tool, EPEAT) bila greška.

Da podsetimo, Apple je početkom ove nedelje odlučio da povuče svoje računare iz ovog sistema koji u SAD služi za ocenjivanje uticaja koji elektronski uređaji imaju na očuvanje životne sredine.

Sistem EPEAT uzima u obzir komponente od kojih su proizvedeni računari, vodeći računa o toksičnosti, izvoru materijala, dužini radnog veka uređaja, mogućnosti razgradnje i reciklaže uređaja, kao i o energetskoj efikasnosti koja se ocenjuje sertifikatom Energy Star. Appleovi proizvodi su u prošlosti ocenjivani u sistemu EPEAT, a kompanija je dobijene ocene koristila reklamirajući svoje prenosive računare kao “najzeleniju seriju prenosivih računara na svetu”.



Naravno, Apple u svom najnovijem saopštenju ističe da njegova opredeljnost za očuvanje životne sredine nikada nije bila sporna, ali navodi da je do promene odluke došlo zbog reakcija brojnih korisnika Appleovih računara.

Prva reakcija na Appleovu odluku o povlačenju uređaja iz sistem EPEAT stigla je od gradskih vlasti San Franciska koje su najavile da više neće kupovati Appleove stone i prenosive računare. Iako se u administraciji San Franciska koristi veoma mali broj Appleovih računara, odluka je privukla pažnju jer se Apple nalazi takoreći odmah u “komšiluku”.

Sa druge strane 95% računara koji se koriste u državnim institucijama širom SAD, poštuju EPEAT standarde, tako da Apple najnovijom odlukom o vraćanju svojih uređaja u taj sistem pokazuje da ne želi da bude mimo drugih proizvođača.

Robert Frisbi, izvršni direktor organizacije EPEAT, potvrdio je da će svi Appleovi računari koji su i ranije bili ocenjivani u skladu sa standardom EPEAT, biti vraćeni u taj sistem. Štaviše, Frisbi je izjavio da će Appleov prenosivi računar MacBook Pro sa ekranom Retina, koji je po nekima bio i glavni razlog za Appleovu odluku o povlačenju, sada dobiti oznaku “Gold”, što je najviša oznaka u sistemu EPEAT.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: