Pronađi članak:

22. 8. 2012.

Apple Samsungu: Napravite svoj dizajn



Za tri meseca Samsung je iskopirao ono na čemu je Apple godinama radio i razvijao, ne preuzimajući tako nikakve rizike, rekao je Appleov advokat u svojoj završnoj reči.

Suđenje kompanija Apple i Samsung ušlo je u poslednju fazu. Svi dokazi su predočeni, advokatski timovi su juče dali svoje završne reči, a danas počinje da zaseda devetočlana porota.

Herold MekElhini, glavni advokat Appleovog tima u ovom suđenju, rekao je da odšteta mora biti velika zbog toga što je kopiranje bilo masivno.



Advokat kompanije Samsung, Čarls Verhoven, odbacio je sve tužbe i optužio Apple da se radije takmiči na sudu nego na tržištu. On je poroti rekao da je doluka koju će doneti važna za očuvanje konkurencije, te da korisnici zaslužuju pravo izbora.

"Svi smartfoni imaju oblik pravougaonika sa zaobljenim ćoškovima i 90 posto prednje strane uređaja je ekran. Da li je to zato što svi kopiraju jedni druge? Ne. Zo je zato što je tehnologija uznapredovala, a forma prati funkcionalnosti", rekao je Verhonen.

Bil Li, jedan od Appleovih advokata istakao je da ne žele da uguše konkurenciju, već samo da promovišu originalnosti.

"Niko ne pokušava da ih spreči da prodaju smartfone. Sve što mi kažemo je: Napravite svoje. Napravite svoj dizajn, svoj telefon i takmičite se sopstvenim inovacijama", rekao je on.

I dok je Appleov advokat pokazivao slike i dijagrame na kojima pokazuje sličnost Appleovih i Samsung uređaja, advokatski tim kompanije Samsung ukazivao je na razlike, kao na primer to što su na iPhoneu svi uglovi podjednako zaobljeni, dok kod Samsugovog modela to nije slučaj.



Apple traži 2,5 milijardi dolara odštete od Samsunga jer smatra da je južnokorejska kompanija pokrala dizajn i tehnologiju iPhonea i iPada. Samsung takođe traži odštetu i to 399 miliona dolara, jer tvrdi da je Apple nedozvoljeno koristio njihove patente.

Devetočlana porota dobila je od sudije uputstvo na preko 100 strana, koje će im pomoći u ovom slučaju, a prošli su i kroz "kratak kurs" u oblasti patentnih prava.

Iznošenju završnih reči prisustvovao je veliki broj novinara i drugih zainteresovanih za ovaj slučaj.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: