Pronađi članak:

10. 8. 2012.

Google mora da plati rekordnu kaznu zbog zaobilaženja sigurnosnih mera Safari pretraživača



Kompaniji Google određena rekordna kazna zbog tajnog praćenja korisnika. Google će platiti rekordnu kaznu od 22,5 miliona dolara zbog narušavanja privatnost korisnika tajnim praćenjem njihovih aktivnosti na internetu.

Zbog Google-ovog praćenja onlajn aktivnosti miliona korisnika koji koriste Apple-ov pretraživač Safari, Federalna trgovinska komisija SAD danas je odredila najveću kaznu koju je ikad nametnula nekoj firmi za kršenje sporazuma.

U pogodbi u ranijem slučaju, Google je ušao u 20-godišnji sporazum sa Komisijom, kojim se između ostalog obavezao da ne dovodi korisnike u zabludu u vezi s njihovom privatnošću na internetu.

Komisija je otvorila istragu pre šest meseci, posle otkrića istraživaca na Univerzitetu Stanford da je Google poništio Safarijeve sigurnosne mere koje sprečavaju da neko sa strane bez dozvole prati surfovanje po internetu.



Zaobilaženje Apple-ovih sigurnosnih mera u suprotnosti je s izjavom na Google-ovom sajtu za pomoć korisnicima, gde se korisnici Safarija uveravaju da ne moraju da preduzimaju dodatne mere da Google ne bi pratio njihove aktivnosti na internetu.

Ovo neslaganje između Google'ovih reči i dela bilo je u žiži istrage Federalne trgovinske komisije. Google je poništio ovu izmenu Safarija čim je zloupotreba prijavljena. Kompanija nije priznala nikakav prekršaj u ovom slučaju.

Praćenje internetskih aktivnosti korisnika web-sajtovi i oglašivači koriste za ciljani marketing na osnovu interesovanja i sklonosti koje otkriva njihovo surfovanje. Za praćenje služe takozvani kolačići (cookies), podaci koje web-sajt ostavlja u računaru svojih posetilaca.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: blic

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: