Pronađi članak:

13. 9. 2012.

Utisci sa jučerašnjeg Apple dešavanja


Apple je juče održao konferenciju na kojoj je predstavio dugo očekivani novi model svog mobilnog telefona. Osim toga Apple nas je iznenadio sa nekoliko novih proizvoda.

Konferenciju smo prenosili ovde, a ako niste mogli da nas pratite detaljnu retrospektivu pročitajte ispod.

Zvezda večeri definitivno je bio novi iPhone koji ipak nosi naziv iPhone 5. Osim telefona, događaj je bio orijentisan muzici. Apple je predstavio potpuno nove modele iPoda nano i iPod touch-a kao i novi iTunes. A posle tri godine predstavljene su i nove Apple slušalice koje sada nose naziv EarPads.



iPhone 5

iPhone nije iznenadio mnoge s obzirom da se mesecima unazad manje-više znalo šta će doneti. Barem kada je u pitanju dizajn. Tanji je (7,6mm), lakši (112g) i naravno brži nego svi njegovi prethodnici.

On ima 4-inčni Retina ekran rezolucije 1136x640 piksela sa 326 ppi. Zasićenost bojama je veća za 44 procenata. iPhone 5 je 9mm viši od iPhona 4 i 4S ali je iste širine tako da i dalje može nesmetano da se koristi jednom rukom.

Ima Apple A6 čip poslednje generacije, poboljšanu bežičnu i mrežnu tehnologiju (4G LTE) kao i poboljšane funkcije kamere. Sočiva kamere nisu od stakle već od kristala safira. Prednja kamera je sada 1.3MP i ima mogućnost snimanja HD videa 720p.

Zadržao je lepu formu iPhona 4, pa će oni koji su očekivali revolucionarni novi dizajn biti razočarani. Dolazi u dve boje tj. dve kombinacije bele i sive. Priključak za slušalice je izmešten dole.

Kako izgledaju fotke napravljene iPhonom 5 pogledajte ovde. Ako vas zanima kako izgleda iPhone kada se koristi, pogledajte ovih nekoliko snimaka.



iPod touch

Sa druge strane iako se govorilo o iPod liniji proizvoda, niko nije mogao da predvidi kakvi će oni biti.

iPod touch je došao u takođe sa istim 4-inčnim dimenzijama ekrana. Po povi put on je dostupan u novim "ispranim" bojama (crvena, plava, žuta, crna i siva) za razliku od Apple-ovih jarkih prethodnih boja. Ima bolju iSight kameru od 5MP, blic kao i dodatak za nošenje oko ruke u vidu trake (koji se zakači za ovaj sivi metalni deo u ćošku). Procesor je stariji A5 ali to ga ipak čini bržim od njegovog prethodnika. I naravno sa novim super slušalicama.



iPod nano

Novi iPod nano je kompletno redizajniran. On podseća na mršaviji iPod mini koji se nekada proizvodio. Dolazi u 7 novih boja. Ima neki "hibridni" iOS u sebi a ne kompletan iOS 6. Poseduje BlueTooth tehnologiju za lakše povezivanje, radio, ima ugrađen pedometar (brojač koraka). Jako korisno za sportiste koji uz pomoć aplikacije Nike+ mogu da računaju razne parametre svog treninga (broj utrošenih kalorija, pretrčanu razdaljinu...). Može da reprodukuje video snimke. I naravno nove sluške i "Lightning" dock za povezivanje.



EarPods slušalice

Apple je predstavio slušalice koje sada imaju ime - EarPods. Na njima je radio čitave 3 godine. Da, to su one sluške o kojima smo pisali ovde. Dizajn je divan, baziran na anatomiji uha i tvrde za njih da su udobnije od bilo kojih na tržištu. Znamo koliko su trenutne Apple slušalice bile dobre, prema tome ove moraju biti savršene kada je zvuk u pitanju. Poseduju mikrofon i dolaze uz sve nove iUređaje. A mogu se kupiti za 29 dolara odvojeno.



Lightning dock

Novina je i USB kabl za sinhronizaciju i punjenje - Lightning (munja). On je manji i pametniji jer može da se "utakne" na obe strane. Ovo je prva izmena tehnologije konektora posle 10 godina. Brzina je i dalje USB 2.0. Svi noviji iUređaji dolaze sa ovim USB-om, ali Apple je napravio i adapter za starije kablove.



iTunes 11

I iTunes je potpuno redizajniran. Novi izgled prodavnice, novi mini iTunes player, novi izgled biblioteke multimedije, ugrađen iCloud. A izlazi tek u oktobru.

Toliko za sada, a u narednim danima ćemo vam pisati detaljno o svakom proizvodu i servisu tako da ostanite uz nas.

Pričalo se dosta i o mobilnom operativnom sistemu iOS 6, a o njemu detaljno čitajte ovde.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

Šta mislite o prezentaciji? Da li ste impresionirani, razočarani ili ravnodušni? Napišite nam u komentarima čime.

izvor: apple

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: