Pronađi članak:

23. 10. 2012.

1080p ekran za smart telefone


Nije nikakva tajna da ekrani današnjih smart telefona postaju sve veći. Ekran iPhone modela povećan je na 4“, ekran modela Nokia Lumia na 4.3“ a sve je veći broj Android telefona koji se isporučuju sa 4.7“ ekranima. Postavlja se pitanje da li bi 1080p ekran bio moguć na ekranu smart telefona.

Šarp i LG recimo već su počeli proizvodnju ekrana od 5" sa više od 446 piksela po inču, i ti ekrani, bar se tako očekuje treba da dođu sa rezolucijom 1920x1080 kao što već imaju televizori. Retina displej iPhona ima recimo 326 piksela a HTC 312 piksela po inču, pa se postavlja pitanje da li bi ljudsko oko primetilo razliku na tako maloj površini između recimo 326 i 1080 piksela.




Raymond Soneira, predsednik i izvršni direktor DisplayMate kompanije , smatra da 1080p ekran ne bi bio od velikog značaja običnim korisnicima, budući da bi se nesavršenosti fotografija i dalje primećivale te da nikako ne bi bila obezbeđena vizuelna razlika u odnosu na 720p ekrane, odnosno da bi razliku mogli da primete samo profesionalni korisnici koji proučavaju fotografije.

Na kraju rezolucija od 1080p na smart telefonu je idividualno pitanje. Ako koristite telefon za gledanje videa ili slika na Facebook, sasvim vam je sve jedno da li imate rezoluciju 1080p ili neku manju. Međutim ako ste veliki korisnik e-books sadržaja onda može biti vredno toga. Takođe je važno imati na umu da dodavanje piksela donosi i veću cenu kao i mnogo moćnije baterije ali i zahtevniji hardver.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: itsvet

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: