Pronađi članak:

17. 10. 2012.

Ništa od 4G tehnologije barem još dve godine



Svi operateri u Srbiji već testiraju 4G mrežu, ali potrebno je ispuniti još nekoliko uslova kako bi ova tehnologija konačno zaživela i kod nas. Prema rečima stručnjaka, ovi 4G telefoni pojaviće se kod nas za oko dve godine, a verovatno će njihova cena biti znatno veća u odnosu na standardne 3G telefone.

- Na tom tenderu za korišćenje frekvencijskih opsega namenjenih za 4G telefone najverovatnije će se prijaviti svi operateri iz Srbije, ali nije isključeno da na tržište dođe još neka kompanija ukoliko u tome vidi interes. Ipak, do samog tendera ima dosta toga da se uradi i da tržište stigne do tog nivoa, pa je realno da 4G zaživi za neke dve godine - rekao je Marković.

U Ratelu kažu da je nakon nedavnog usvajanja plana namene radiofrekvencijskih opsega potrebno da nadležno ministarstvo definiše uslove i raspiše tender za korišćenje frekvencijskih opsega.

- Operatori mobilne telefonije slobodno će formirati cene svojih usluga. Najviše će profitirati korisnici kojima je stalno potreban brz pristup internetu putem pametnih telefona, tablet i laptop računara - ističu u Ratelu.




Sva tri mobilna operatera ističu da su oni spremni za uvođenje 4G tehnologije, ali da je prvenstveno potrebna regulacija, a onda i obezbeđivanje posebne opreme.
U Telekomu kažu da oni u velikom delu mreže već ima instalirane tzv. SingleRAN bazne stanice, koje u mnogome olakšavaju implementaciju 4G tehnologije.

- Sistem prenosa, tj. povezivanja baznih stanica, sa mrežom mora da podrži velike korisničke protoke. Telekom Srbija je u procesu modernizacije mreže posebnu pažnju posvetio upravo ovim kapacitetima, tako da će i u tom delu realizacija biti olakšana - kažu u Telekomu.

Slično na to gledaju i u Telenoru, čija je pametna mreža unapređena da podrži novu 4G tehnologiju.

- Da bi 4G tehnologija bila i komercijalno dostupna, osim regulatornih usaglašavanja sa pozitivnim primerima EU regulative, koje sprovode nadležno ministartsvo i Ratel, potrebno je obezbediti i terminalnu opremu, koje još uvek nema u Srbiji - kaži u Telenoru.

Kompanija Vip je letos započela tromesečno testiranje LTE tehnologije na postojećoj mreži kako bi tehnički bio spreman za komercijalno uvođenje ove mrežne tehnologije.

- Zahtevi tržišta diktiraće ponudu. Kao i za svaku novu tehnologiju, pretpostavljamo da će cene uređaja u početku biti visoke, ali da će vremenom ovi LTE uređaji postati dostupni najširem krugu korisnika - objašnjavaju u Vipu.

Brži protok podataka

Mreža 3G 4G
Protok Do 3.1 Mbps Praktično 3-5 Mbps,
moguće 100-300 Mbps.
Max. Apload 50 Mbit/s 500 Mbit/s
Max.Dounload a 100 Mbit/s 1 Gbit/s
Servisi CDMA 2000, UMTS, EDGE Wimax2 and LTE-Advance
Frekvencije 1.8-2.5GHz 2-8GHz
Cene na tržištima gde postoji izbor između 3G i 4G telefona razlikuju se i od nekoliko desetina dolara. Telefoni koji koriste 4G mrežu su u proseku skuplji od 30 do 100 dolara, dok se za korišćenje te tehnologije dodatno plaća desetak dolara.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: 24sata

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: