Pronađi članak:

3. 12. 2012.

Telenor i Vip spremni za 4GTelenor i Vip mobajl su spremni za uvođenje LTE (Long Term Evolution) odnosno 4G tehnologije koja korisnicima treba da omogući višestruko brži i kvalitetniji prenos podataka na mobilnim uređajima, ocenili su Tanjugovi sagovornici.

Šef službe za planiranje kvaliteta mreže Telenora Miroslav Grbović je kazao da je ta kompanija spremna za uvođenje LTE tehnologije, ali da to prvenstveno zavisi od regulatornog tela i od propisa.

"Još u avgustu 2011. smo u saradnji sa Ratelom (Republička agencija za elektronske komunikacije), na osnovu privremenih dozvola i licenci demonstrirali funkcionisanje i performanse Telenorove pilot LTE mreže", kazao je Grbović.

Grbović je objasnio da pilot LTE mreža podržava maksimalne brzine daunlouda od 150 megabita u sekundi (Mb/s) i maksimalne brzine aplouda od 50 Mb/s.

To je, kako je objasnio Grbović, približno 3,5 puta brži daunloud i deset puta brži aploud od postojeće 3G tehnologije.
Grbović je naveo da su rezultati testiranja krajnjeg korisničkog iskustva pokazali maksimalne brzine danlouda od 110 Mb/s i maksimalne brzine aplouda od 48 Mb/s.

Po Grboviću, po završetka renoviranja mreže, ona u potpunosti podržava LTE standarde.

"To podrazumeva najsavremenije bazne stanice, koje podržavaju LTE tehnologiju, transportnu, radio i optičku mrežu velikog kapaciteta i minimalnog kašnjenja i moderno jezgro mreže, koje je takođe velikog kapaciteta i omogućava razvoj naprednih servisa", naveo je Grbović.

Grbović je istakao da Telenorova mreža možda jedina u Srbiji u potpunosti podržava "all IP" infrastrukturu koja zadovoljava najviše LTE standarde.

"Telenor neprekidno ulaže u svoju mrežu, a dalje investicije u razvoj LTE infrastrukture će zavisiti od zahteva tržišta u Srbiji", dodao je Grbović.

Grbović je kazao da je krajnji cilj LTE tehnologije da bude poboljšano korisničko iskustvo i da se unapredi kvalitet servisa, kao i da one omogućavaju razvoj novih proizvoda i usluga.

"LTE tehnologija praktično znači prenos velike količine podataka sa znatno većim brzinama i uz minimalna kašnjenja. U skladu sa tim, bili bi povecani tarifni paketi, a LTE tehnologija, kao najefikasnija od svih postojećih tehnologija bi krajnjem korisniku omogucila manje troškove po ostvarenom saobraćaju", objasnio je Grbović.

Grbović je dalje naveo kako će razvoj i komercijalno puštanja LTE tehnologije prvenstveno zavisiti od zahteva tržišta.

"I do sada su sve nove tehnologije prvo puštene u većim gradovima i tamo gde za tim novim tehnologijama ima najviše potrebe", istakao je Grbović dodavši da će to zavisiti od poslovne odluke kompanije.

Direktor za tehnološki razvoj u kompaniji Vip mobajl Dejan Kastelic je kazao da je komercijalno uvođenje LTE tehnologije usko povezano sa daljom liberalizacijom domaćeg tržišta telekomunikacija u celini, budući da LTE tehnologija nema bez pristupa optičkoj infrastrukturi i to po cenama koje mora da diktira tržište.

Direktor Kastelic je istakao da je osim regulatornih i tržišnih uslova ključna raspoloživost i cena uređaja koji podržavaju 4G brzine, dodavši da su to još uvek uređaji u višem segmentu, koji su skuplji od odgovarajućih 3G verzija.

"Kada se steknu svi neophodni preduslovi, operatori će morati da procene koji je najbolji trenutak za ulaganje značajnih sredstava u unapređenje mrežne infrastrukture kako bi ona podržala 4G brzine", naglasio je Kastelic.

Kastelic je objasnio da 4G tehnologija korisnicima pruža brzine prenosa, skoro četvorostruko brže u odnosu na postojeću HSPA+ tehnologiju od 42 Mb/s.

"LTE tehnologija će korisnicima doneti višestruko veće brzine i kvalitet prenosa podataka, kao i mogućnost za mnogobrojne multimedijalne servise i korišćenje zahtevnih aplikacija preko smart uređaja", kazao je Kostelic.

Zahvaljujući ovim brzinama, korisnici će na svojim uređajima moći da preuzimaju veće aplikacije, gledaju sadržaj u visokoj definiciji (HD), uključujući i digitalni TV program itd...

"Od uvođenja LTE tehnologije će svi imati koristi, obezbediće se nove investicije u razvoj telekomunikacione infrastrukture, biće ubrzana komunikacija, olakšaće se poslovanje i poboljšati kvalitet života građana. Pogotovo što će se povećati dostupnost telekomunikacionih usluga u manje razvijenim oblastima", naglasio je Kostelic.

Direktor Vip-a kazao je da je ta kompanija tokom leta u saradnji sa kompanijom ZTE izvršila tromesečno testiranje LTE tehnologije na postojećoj mreži, na teritoriji Novog Beograda, kako bi tehnički bila spremna za komercijalno uvođenje ove mrežne tehnologije.

Prema Kostelicu, rezultati su ispunili očekivanja, a prosečne ostvarene brzine su oko 65 Mb/s u daunloudu 23 Mb/s u aploudu.

Kao član Telekom Austrija Grupe, Vip ima pristup najsavremenijoj mrežnoj tehnologiji i veliko iskustvo nekih od sestrinskih operatera.
Tako je austrijski A1 još u oktobru 2010. među prvim operaterima u svetu pustio komercijalnu LTE mrežu za svoje korisnike, dok je Vipnet ove godine u rad pustio prvu LTE mrežu u Hrvatskoj.

Kada LTE tehnologija bude puštena u komercijalnu upotrebu u Srbiji, zahtevi tržišta diktiraće ponudu, a Vip će se, kao i do sada, truditi da ponudom uređaja, usluga i tarifa nastavi da izlazi u susret očekivanjima korisnika, zaključio je Kostelic.

Direktor Ratela Milan Janković je kazao da su usvajanjem Plana namene radio-frekvencijskog spektra u Srbiji stvoreni uslovi da određeni delovi spektra budu namenjeni za uvođenje novih naprednih tehnologija za mobilne operatore.

Direktor Janković je objasnio da prema tom planu namene, kada se pređe sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa, opseg od 790 do 862 megaherca bi trebao da ostane slobodan i da se koristi za mobilni širokopojasni pristup.

Prema Jankoviću, Ratel će pripremiti neophodna dokumenta na osnovu kojih će nadležno ministarstvo rešiti problem donošenja određenih pravilnika za izdavanje dozvola u opsezima koji se izdaju javnim nadmetanjem.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: