Pronađi članak:

16. 1. 2013.

Facebook predstavio sopstvenu pretragu - Graph Search



Iako se očekivalo da će na jučerašnjoj Facebook konferenciji kompanija predstaviti proizvode ili servise vezane za iOS uređaje, to se nije dogodilo. Facebook je predstavio sopstveni servis za pretragu - Graph Search.

Glavni čovek ove kompanije Mark Cukeberg je na izlaganju demonstrirao ovaj servis i objasnio da se pretraga ne zasniva na indeksiranju mreže, jer za to nema potrebe zbog enormne količine informacija koje se nalazi na Facebook mreži. Umesto toga pretraga se vrši po interesovanjima prijatelja.




Stoga je ovo na neki način prilagođena pretraga. Primera radi, ako zadate pojam muzika, izaći će vam bendovi koji su najviše "lajkovani" od strane vaših prijatelja. Oni koji brinu za privatnost nemaju potrebu za time jer se podrazumeva da se sadržaj koji se izlistava već dostupan od strane korisnika odnosno ništa što ste zaštitili neće moći da se pronađe.



Pretragu možete i sami prilagođavati da pretražujete lokalni sadržaj pa tako možete zadati upit prijatelji iz Beograda koji vole iPhone.

Pretraga se vrši iz polja na plavoj traci sa vrha ekrana. Pošto je servis novi, on se testira na malom broju korisnika koji imaju podešen američki engleski kao jezik stranice. Svi ostali koji žele da se priključe listi čekanja, mogu to uraditi posetom ove strane i klikom na link na dnu.

Šta mislite o ovom potezu Facebook-a? Ukoliko ne znate, naše Facebook stranica je facebook.com/iAnatimija, pa se tamo priključite našoj zajednici.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: