Pronađi članak:

19. 2. 2013.

Office za iPad i iPhone donosi milijardeKompanija Microsoft godišnje gubi oko 2,5 milijardi dolara jer softverski paket Office nije prilagodio za upotrebu na iPhone i iPad uređajima, smatraju analitičari.

Kako prenosi portal zdnet.com, ovaj softverski gigant već ima programe dostupne za iPad i iPhone, ali Office još uvek nije u ponudi.

Prema poslednjim podacima, Microsofotovo odeljenje Windows zauzelo je prvo mesto kada je reč o prihodu, sa 5,88 milijardi dolara, dok je Biznis odeljenje, u okviru koga se nalaze Office i drugi servisi, bilo na drugom mestu sa 5,69 milijardi dolara.

Office vredi mnogo kompaniji Microsoft, jer donosi oko 90 odsto ukupnog prihoda tog odeljenja, i čini jednu petinu celokupnog kvartalnog prihoda kompanije.

Prema analitičaru Morgan Stenli kompanije Adamu Holtu, lansiranjem Offficea za iOS po cenio od 60 dolara, gotovo trećina iPad korisnika bi preuzela softver.
Ukoliko bi se nastavio trend prodaje Ipada do nivoa od 200 miliona komada do kraja 2014. godine, Microsoft bi mogao da generiše 2,5 milijardi dolara prihoda samo od tog uređaja, makon što Apple uzme svoju proviziju, smatra Holt.

Holt je takođe dodao da bi 30 do 40 odsto korisnika Maca instaliralo Office 2008/2011.

Ovo su samo grube procene, ali pokazuju da bi, ne samo Microsot, nego i Apple imao koristi od prilagođavanja Officea njegovim uređajima.

Ono što je još zanimljivo, Apple bi dobio 30 odsto od svake prodaje, ali su mnoge Microsoftove aplikacije već dostupne za iPhone i iPad preko OneNote, SkaDrivea i Linka, i besplatne su za preuzimanje, čime Microsoft izbegava plaćanje te naknade.

Microsoft bi mogao da izbegne plaćanje te naknade tako što bi ponudio pretplatu na ovaj servis, kao što je to već uradio sa nekim verzijama Officea 2013, ili tako što bi razvio HTML5 verziju, kako bi kompanija mogla ponuditi ovu uslugu bez iznajmljivanja prostora u Appleovoj prodavnici.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: