Pronađi članak:

22. 3. 2013.

Apple je sve manje "inspirativan"



Jedno istraživanje o brendovima pokazalo je da su proizvodi kompanije Apple manje "inspirativni" nego pre 3 godine, kako njihovim sadašnjim korisnicima, tako i onima koji tek nameravaju da to postanu.

Ovo istraživanje je pokazalo da Apple u javnosti polako posustaje u svom imidžu inovatora u javnosti, što će naročito zabrinuti deoničare čija firma od septembra 2012. godine na berzi vredi 230 milijardi dolara manje.

Ono što će možda najviše zaboleti ljude u Appleu jeste što je istraživanje pokazalo da je sada u Americi rivalski Samsung podjednako "inspirativan" kao i kompanija iz Kupertina u Kaliforniji, a analitičari se boje da je Apple nakon smrti suosnivača Stiva Džobsa polako počeo da gubi svoju poslovnu viziju.

Iako je Apple kao brend kod kuće i dalje visoko ocenjen, Samsung je više dobrodošao u ostalom delu sveta, naročito u istočnoj Aziji, pokazuje istraživanje koje je sprovela kompanija Added Value.

U svom izveštaju pod imenom "Cultural Traction 2013", kompanija Added value je ispitala "kulturnu živost" 160 brendova u 15 privrednih grana u kojoj je učestvovalo 62.000 ispitanika iz 10 zemalja.




Reputacija Applea kao vodećeg inovatora u branši opala je nakon predstavljanja iPhonea 5, kada je javnost novi model telefona ocenila kao "našminkanu" verziju starog modela, pre nego aparat na kome je načinjen ozbiljan tehnički napredak.

Prema istraživanjima firme Gartner, Samsung i Apple trenutno zajedno pokrivaju 52% tržišta smartfona, ali je u poslednjem tromesečju 2012. godine Samsung prodao 64.5 miliona smartfona naspram 43.5 miliona koliko je prodao Apple.

Slično tome, dodaje se, iPad mini je bio odgovor rivalu na male tablet kompjutere koje je Samsung izbacio na tržište, još više pojačavajući utisak da Apple prati Samsungove korake i da više nije pokretač i lider promena.

U septenbru 2011. godine vrednost Appleovih deonica je bila 700 dolara, najveća u istoriji kompanije, obezbeđujući tako firmi tržišnu vrednost od 655 milijardi dolara, ali od tada cene deonica su se survale nadole, umanjujući vrednost kompanije za skoro 230 milijardi dolara.

Od 2011. godine Apple i Samsung su akteri serije sudskih procesa koji su pokrenuti zbog navodnih povreda patentnih prava, i u kojima su obe kompanije imale poraze i pobede, pa se za sada ne može reći ko je dobio a ko izgubio pravnu bitku.

Analitičari smatraju da Apple možda trenutno "sedi na planini potencijalno vrednoj 137 milijardi dolara", ali da dok god ne povrati imidž "najinspirativnije" tehnologije i ne reši sudske sporove u svoju korist, mišljenje o tome da su najbolji dani kompanije prošli, rašće sve više.

U Top 10 brendova koji se doživljavaju kao "vizionari, inspirativni, hrabri i uzbudljivi" nalaze se Google, Apple, Samsung, Ikea, Microsoft, Sony, BMW, Audi, Coca-Cola i eBay.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: