Pronađi članak:

8. 4. 2013.

B92 aplikacija za iPad [download]



Kompanija B92 je izbacija svoju aplikaciju za iPad, ona nije samo uvećana verzija iPhone aplikacije već potpuno novo izdanje. Pročitajte oficijelni opis i preizmite je.

B92 iPad aplikacija je pred vama, dostupna zabesplatno preuzimanje iz App Storea. Pokušali smo da zamislimo kako bi B92 trebalo da izgleda i funkcioniše na iPadu, a prvi rezultat koji možemo podeliti sa vama je tu.

Navigacija

Redakcija sajta B92 dnevno objavi oko trista članaka. Oni se, u ovom momentu, mogu naći u trinaest sekcija i ozbiljno puno kategorija, ispraćeni video prilozima i emisijama televizije B92, foto galerijama i servisima poput TV/Radio programa i vremenske prognoze. Drugim rečima, mnogo toga za organizovati.



Upravo ta organizacija ključna je za lakše pronalaženje onoga što vas može zanimati, bilo da se radi o kontekstu ili tipu sadržaja. Zato smo probali da same menije i navigaciju učinimo što dostupnijim i lakšim za korišćenje, uz mogućnost filtriranja sadržaja po užim kriterijumima.

Tako je meni sa sekcijama i servisima uvek prisutan sa leve strane ekrana. U njemu se nalaze sve aktuelne sekcije sajta (tu će se nalaziti specijali i ostali odeljci koji se periodično pojavljuju), te stavke koje će vas odvesti na video i foto sadržaje, vremensku prognozu ili pregled programskih šema naših kanala.



Pre svega, ovako pozicionirana navigacija uvek je dostupna na izuzetno lak način. Ako uređaj držite sa dve ruke na jednoj strani ćete "pri ruci" uvek imati navigaciju, a na drugoj sadržaj. Ako pak uređaj držite jednom, a upravljate njme drugom rukom, odabir željene stavke je samo jedan potez daleko, uz malu verovatnoću da će doći do odabira pogrešne stvari. Svako drugo rešenje značilo bi potrebu za nekakvom akcijom pre oktrivanja samog menija, što nam se nije činilo kao dobar kompromis.

Sve ovo važi za sekcije, odnosno prvi nivo navigacije, no nismo se tu zaustavili. Rešili smo da idemo dalje, zbog čega se na kraju polja za (skoro) svaku sekciju u meniju nalazi strelica. Tapom na nju otvara se podmeni za datu sekciju koji sadrži sve aktuelne kategorije. Tako možete pogledati članke koje se odnose samo na fudbal ili pse na primer.
Članci


Članci

Liste članaka osmislili smo sa željom da budu pregledne i prijatne za korišćenje, ali i dovoljno opisne. Svaki članak pored informacije o vremenu i pripadnosti sekciji i kategoriji sadrži informaciju o broju komentara. Tapom na ikonu sa brojem komentara bićete direktno odvedeni na komentare za taj članak, ukoliko je to mesto na koje prvo želite otići.

Prikaz članaka trebalo bi da omogući komforno i lako čitanje uz širinu koja u podrazuevanoj orijentaciji pruža optimalnu upotrebljivost.

Sa strane nalaze se tasteri za pregled i slanje komentara, deljenje na društvenim mrežama i slanje linka ka članku emailom. Na ovaj način se do svih ovih opcija dolazi samo jednom akcijom, što bi trebalo da ubrza i olakša njihovo korišćenje. Komentare možete sortirati na isti način, tasteri za to smešteni su uz desnu ivicu ekrana.

Kada smo kod deljenja, postovanje na Twitter i Facebook obavlja se preko integrisanih naloga na nivou operativnog sistema, kada su oni dostupni. Podrška za ovo stiže i na iPhone kao deo ovog updatea.




Fotografije u članku moguće je prikazati preko celog ekrana, za šta je potrebno tapnuti na njih. Ovo važi za sve fotografije, a intenzivno ćemo raditi na tome da sve više slika u člancima bude spremno za retina ekran, što je sada slučaj kad god je to moguće (sva grafika naravno je optimizovana za retina ekrane).

Omogućili smo i video embede direktno u člancima, a podrška za interne linkove postala je standard za sve platforme, pa nema razloga da to sada ne bude tako.

Servisi

Kao što je već pomenuto, aplikacija omogućava pregled priloga i emisija i video sekciji, foto galerija, vremenske prognoze i programskih šema.

Stvari su u slučaju ovih odeljaka krajnje direktne i jednostavne, a ako već koristite našu iPhone aplikaciju i poznate. Ovo je dobra prilika za izvinjenje zbog problema sa video servisom na iPhoneu, ova verzija aplikacije pored podrške za iPad donosi i ispravku ovog problema na iPhoneu.



Vreme i resursi su kao i obično ograničeni, te smo ovog puta objavili samo deo onoga što planiramo i hoćemo kada je iPad u pitanju.

Potrudili smo se pre svega da usavršimo koncept, korisnički interfejs koje će pružiti naš sadržaj na jednostavan i za korišćenje lak način, ali bez kompromisa kada su mogućnosti u pitanju. Planovi za budućnost tiču se zajedno i opcija i sadržaja, no o tome sledećom prilikom.

Nastavljamo da radimo na sledećim verzijama, email adresa za pomoć, sugestije, primedbe i pohvale je tu, očekujemo vas.




Zahvaljujemo se na strpljenju i podršci, i nadamo da će vam se naša nova aplikacija dopasti.

Ivan Jelić
Tehnički direktor B92.net

Za besplatno preuzimanje sa vešeg iPada posetite ovaj link [DOWNLOAD].

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

1 коментар:

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: