Pronađi članak:

11. 6. 2013.

OS X: Mavericks - Sve što trebate da znate



Appje je juče predstavio novi OS X za Mac račinare, desetu verziju po redu, koja ja prekinula tradiciju nazivanja po lavovima već se zove Mavericks. Naziv potiče po popularnom surferskom mestu u Kaliforniji karakterističnom po džinovskim talasima.



Mavericks donosi preko 200 novosti od kojih su najznačajnije mape, iBooks, Finder Tags i Tabs, podrška za više monitora, poboljšani Safari i još neke novine o kojima ćemo pričati u nastavku.


iBooks:

iBooks je od sada dostupna na Mac računarima i pruža sve pogodnosti koje imaju iBooks na iUređajima. Imate pristup svojoj iBooks biblioteci kao i mogućnost kupovine neke od 1.8 miliona knjiga preko iBooks Store-a. Čitanje knjia se sinhronizuje širom svih Apple uređaja pa započeto čitanje na jedon uređaju nastavljate na drugom tamo gde ste stali.





Mape:

Sve prednosti (i mane) Apple Mapa od sada možete uživati i na Mac-u. Tu su naravno 3D pregled i interaktivni Flyover režim. Novost je da možete isplanirati putovanje na kompu a uputstvo proslediti na iPhone. Mape se mogu integrisati u email, kontakte i kalendar a očekuje se i dublja integracija uz Map Kit API.


Kaaendar:

Kalendar je dobio novi izgled i nove funkcije kao što je neprekidni skrol, lakši unos događaja sa predlozima. Mape su pametnije jer mogu da vam izračunaju koliko ste udaljeni od lokacije događaja, da prikažu vremensku prognozu i ostale sitnice koje upotpunjavaju upotrebu kalendara.


Safari:

Safari je doživeo dosta novih poboljšanja kako u performansama tako i u novim funkcijama. Novi sajdbar omogućava lakšu organizaciju bookmarks-a i sajtova u reading listi. Twitter i LinkedIn su integrisani u Safari u novom sajdbaru u sklopu Shared Links-a. Top Sites je pregled najposećenijih sajtova u vidu galerije.

Ispod haube kriju se nove tehnologije Nitro Tiered JIT i Fast Start za brže i stabilnije učitavanje sajtova. Tu je i ušteda baterije novom tehnologijom koja isključuje pojedine delove sajtova koji nisu potrebni kao i štednja na stranicama u pozadini.





iCloud Keychain:

Zamislite ga kao online sef. On pamti sve vaše bitne informacije kao što su lozinke za sajtove, WiFi lozinke, brojvi kreditnih kartica i lični podaci. Zaštita se vrši sa AES 256-bitnom enkripcijom. Pošto se svi podaci čuvaju na oblaku, dostupni su na svim uređajima i automatski vam se nudi njihov unos u poljim gde je to potrebno. iCloud Keychain takođe ima opciju da vam preporuči sigurne lozinke.


Multiple Displays:

Na novom OS X imate veću kontrolu nad monitorima koji su povezani na računar. Svaki se prepoznaje zasebno i ima svoj meni bar a Dock je dostupan na onom monitoru na kom radite. Možete imati više prozora jedne aplikacije na svakom ekranu. Možete pokretati aplikacije u punom ekranu na bilo kom monitoru. Uz pomoć Mission Control možete prevlačiti sadržaj gde god želite. A uz pomoć AirPlay-a možete gledati sadržaj kompa na TV-u i koristiti ga kao monitor.


Notifications:

I obaveštenja su poboljšana i sada možete odgovoriti na poruku ili se javiti na FaceTime poziv direktno iz notifikacije. Kroz Notifications od sada možete dobijati obaveštenja i za neke druge sajtove i servise kao što je npr. uspešna kupovina na eBayu ili sličo bez pokretanja Safarija. Kada se udaljite od računara sva obaveštenja vas spremno čekaju.


Finder Tabs:

Novi način za organizaciju više Finder rezultata i prozora u jedan pomoću jezičaka. Možete lako da prevlačite fajlove iz jednog prozora u drugi.


Tags:

Tags (oznake) nisu ništa novo, ali su novost u OS X Mavericks. To je način organizacije i pretrage fajlova i dokumenata tako što svakom dodate oznaku. Tagove lako možete dodavati pre nego što sačuvate fajl ili naknadno iz Findera. Ovo vam omogućava da kasnije člakše pronađete dokumenta kako na računaro tako i na iCloud-u.


Advanced Technologies:

Ovde spada skup pametnih tehnologija koje omogućavaju da Mac računar radi brže, bolje iskorištava resurse i štedi bateriju. Te tehnologije su Timer Coalescing, App Nap, Safari Power Saver, iTunes HD Playback Efficiency, Compressed Memmory o kojima možete detaljnije pročitati ovde.

Developer preview je dostupan za preuzimanje odmah dok će verzija za javnost biti dostupna na jesen. U narednim danima predstavljaćemo vam pojedinačne funkcije. Ako vas zanima više o novom Apple-ovom mobilnom operativnom sistemu iOS 7 informišite se ovde.

Video prezentacija:



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

Izvor: apple

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: