Pronađi članak:

15. 7. 2013.

Apple kriv za nameštanje cena e-knjigaSudija Federalnog suda SAD-a Deniz Kout, na osnovu tužbe da je kompanija Apple nameštala cene e-knjiga, presudila je u korist tužioca, države, a na štetu kompanije iz Kupertina.

Odluka je donesena izuzetno brzo, a sud je zaključio da je Apple prekršio antimonopolske zakone i da je nameštao cene e-knjiga.

„Ovaj sud je odlučio da je Apple učestvovao u uroti da se ograniči trgovina nameštanjem cena e-knjiga“, izjavila je sutkinja povodom presude koja sadrži 160 strana.

Američko Ministarstvo pravosuđa, koje je inicijalno tužilo Apple i još nekoliko najvećih izdavača prošle godine, izjavilo je da su Apple i izdavači imali dva cilja kada su sklapali međusobne dogovore: podizanje cene e-knjiga i sprečavanje konkurentnosti kako bi se naštetilo Amazonu.
Apple je odbio optužbe i saopštio da bi negativna presuda u korist tužioca mogla da našteti sklapanju medijskih dogovora u budućnosti.

Uskoro bi trebalo da počne novo suđenje sa ciljem da se odredi kazna.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: