Pronađi članak:

16. 7. 2013.

Koliko će Apple-ov iWatch da promeni industriju satova?



Kompanija Apple okuplja stručnjake u sve većem broju oko projekta iWatch, objavio je "Financial Times" navodeći izvore bliske kompaniji, a švajcarski proizvođači satova nisu zabrinuti zbog toga.

Već dugo se spekuliše o Apple-ovom "pametnom" satu, koji nosi ime iWatch, a koji bi se mogao spajati i koristiti u kombinaciji sa uređajima koji koriste operativni sistem iOS.

Prema poslednjim izveštajima, Apple zapošljava veliki broj radnika, što ukazuje na to da je iWatch zaista stvaran projekt i da nije samo glasina. Pošto se radi o novoj kategoriji proizvoda, iWatch donosi određene probleme, koje Apple pokušava da reši. Kompanija je zaposlila nekoliko desetina radnika koji rade isključivo na iWatchu, a uređaj bi mogao da se pojavi na tržištu krajem 2014. godine.

Kako ne bi zaostajale za Appleom, kompanije Google, LG i Samsung takođe rade na svojim "pametnim" satovima, dok je Sony svoj "pametni" sat već plasirao na tržište.

Švajcarski proizvođači "old school" satova takođe pomno prate Appleov napredak, ali kako kažu, nisu zabrinuti zbog dolaska novog uređaja na njihov teren. Međutim, analitičari smatraju da bi Apple-ov sat mogao da donese revoluciju ovog tržišta. Apple je to činio ranije, a dobar primer za to je novi način kupovanja muzike.

"Bilo bi pretenciozno misliti da ovakav sat neće postati žestoka konkurencija švajcarskim satovima, ali se oni neće takmičiti sa vrhunskim satovima koji čine većinu izvoza", rekao je Žan-Klod Biver, šef luksuzne švajcarske kompanije "Hublot", koja pripada francuskoj grupi LVMH.




Prema rečima analitičara kompanije Vontobel, Renea Vebera, oko 87% švajcarskih satova koji se izvoze su skuplji od 1.000 švajcarskih franaka (oko 800€). Prema njegovom mišljenju, stvarna pretnja je usmerena ka jeftinijim satovima Swatch grupe, svetskog lidera na tržištu.

Analitičar Džon Koks iz kompanije Kepler rekao je da će dolazak Apple-ovog iWatcha najviše štete naneti brendovima u SAD-u i Aziji. I kompanija "Tag Heuer", koja je u vlasništvu grupe LVMH, u saradnji sa američkom kompanijom "Oracle" namerava da uđe na tržište "pametnih" satova.

"Tag Heuer" sponzoriše Oracle-ov "America Cup", a razvio je sat koji mornarima daje mnoge korisne informacije, uključujući pravac vetra i nagnutost čamca...

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: