Pronađi članak:

21. 10. 2013.

Šta nam Apple sprema za danas?



Nakon što je Apple prošlog meseca predstavio dva nova modela iPhonea, ova je kompanija za utorak 22. oktobra u 19h najavila konferenciju na kojoj će predstaviti nove proizvode.

Po prvi put od predstavljanja 2010. godine Apple bi trebalo da promeni dizajn klasičnog iPada (model s ekranom dijagonale 9,7 inča) koji bi, po uzoru na iPad mini, trebao da ima manji okvir oko ekrana tako da će tablet biti manji, lakši i lepši.

Međutim, osim promena samog izgleda, iPad 5 bi trebalo da donese i osetne promene “ispod haube” pa tako brojne glasine tvrde da će Apple u njega ugraditi snažni 64-bitni A7 procesor kog su prvotno predstavili u iPhoneu 5S i još jedan novitet iz poslednjeg modela iPhonea – senzor za čitanje otisaka prstiju koji bi trebalo da poveća sigurnost ovog uređaja.

Takođe, iPad 5 bi trebalo da ima i bolju grafiku i kvalitetniju kameru, a u prodaji bi se pojavio desetak dana nakon predstavljanja po ceni od 499 dolara za model kapaciteta 16GB.

Apple je prošle godine na konferenciji u novembru, osim klasičnog iPada, predstavio i iPad mini – a većina analitičara očekuje da će Apple početkom sledeće nedelje predstaviti i naslednika ovog modela, iPad mini s retina ekranom, međutim, neki novinarski izvori upozoravaju na probleme s proizvodnjom ovog uređaja tako da bi Apple njegovo predstavljanje mogao da pomeri za početak 2014. godine.

Pored mobilnih uređaja, očekuje se da će Apple predstaviti i nove modele svojih desktop i prenosnih računara. Zanimljivo dizajnirani Mac Pro već su prikazali na konferenciji u junu, a sada se očekuje više informacija i detalja o ovom uređaju poput procesora, memorije, datuma početka prodaje i cene.




Apple će najverovatnije nadograditi i svoje MacBook Pro uređaje koji bi trebalo da dobiju štedljivije Haswell procesore koji će uveliko produžiti trajanje baterije i, verovatno, više memorije i bolju grafiku. Trenutni vlasnici Macova saznat će nove informacije o nadolazećoj verziji Appleovog operativnog sistema Mavericks koja bi uskoro trebalo da bude dostupna za download.

Osim navedenih uređaja, Apple trenutno razvija i još nekoliko zanimljivih noviteta koje bi mogli da predstave već naredne nedelje, ali najverovatnije ćemo na njih morati da sačekamo do 2014. godine.

Najzanimljiviji uređaj svakako je iWatch, pametni sat koji bi, kako veruju mnogi analitičari, trebao da pokrene tržište pametnih satova na sličan način na koji je iPad pokrenuo tržište tableta.

Ako je verovati sve većem broju glasina, Apple trenutno razvija i jedan novi uređaj – to bi najverovatnije trebalo da bude 12-inčni prenosni kompjuter potpuno novog dizajna, ali spominje se i tablet s 12 ili 13 inčnim ekranom koji bi trebalo da u potpunosti zameni klasične laptop uređaje.

Još jedan od potencijalnih noviteta jest i novi model iMaca koji bi trebalo da ima slabiji hardver u odnosu na trenutne modele, ali i – manju cenu.

Prezentacija počinje sutra u 19h, vidimo se!Pogledajte video snimak navodno procurelih kućišta za novi iPad i iPad mini.

Pogledajte šta je sve Apple predstavio na poslednjoj prezentaciji. Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: