Pronađi članak:

12. 2. 2014.

Koliko bi iPhone 5S koštao da je napravljen 1991?IT novinar pokušao je da izračuna koliko bi koštale komponente iPhonea 5S početkom devedesetih godina prošlog veka i došao je do milionske cifre.

Novinar Bret Svenson nedavno je pokušao da izračuna koliko bi, s obzirom na cene komponenti, koštao iPhone 5S da se proizvodio 1991. godine.

On se na ovu analizu odlučio nakon što je pročitao jedan članak u kom se upoređuju gedžeti s početka devedesetih i danas i u njemu je napomenuto da iPhone 5S zamenjuje čak 13 elektronskih uređaja (CD player, fotoaparat, video kamera, telefon itd.) koje bi početkom devedesetih trebalo da kupujemo odvojeno i za koje bi trebalo da platimo puno više novca u odnosu na trenutnu cenu Appleovog telefona.

Govoreći o poređenju cena gedžeta i komponenti, na Digital Trendsu kažu da je jako teško upoređivati cene komponenti (napominju da je reč samo o 'grubim procenama' cena) danas i u razdoblju od pre više od dvadeset godina, ali te informacije ipak mogu pokazati koliko je tehnološka industrija napredovala u ovom periodu.Proizvodnja telefona sa specifikacijama kakve danas ima iPhone 5S tako bi koštala neverovatnih 3,56 miliona dolara – pri čemu u ovu procenu nisu uključene cene kamere, detektora pokreta, ekrana i softvera tako da bi ta cena bila još dosta veća.

Svenson kaže kako je 1991. godine cena 1GB hard diska iznosila oko 10 hiljada dolara, dok bi cena 1GB flash memorije iznosila oko 45 hiljada dolara – s obzirom da Apple koristi flash memoriju, cena 32GB takve memorije pre više od 20 godina iznosila bi čak 1,44 miliona dolara.

Na sličan način on je pokušao da proceni koliko bi 1991. koštala izrada procesora koji bi svojim performansama trebalo da bude sličan Appleovom A7 procesoru i on bi koštao oko 620 hiljada dolara, dok bi trošak tehnologije za mobilne komunikacije (današnji iPhone podržava LTE koji omogućava velike brzine surfovanja internetom) i WiFi iznosio oko 1,5 miliona dolara.

Treba uzeti u obzir da, bez obzira na to koliko novca bi neko uložio početkom devedesetih za razvoj mobilnog uređaja, tada je bilo nemoguće svu ovu tehnologiju upakovati u mala kućišta današnjih telefona.

Pogledajte šta je sve Apple predstavio na poslednjoj prezentaciji. Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: