Pronađi članak:

14. 2. 2014.

Zašto sve što Apple uradi nikada nije dovoljno dobro?



Apple je poput velikog i divljeg požara koji je toliko vreo da stvara sopstvene vremenske prilike. Kako drugačije objasniti negativne reakcije Volstrita na još jedan kvartal stratosferske prodaje i profita mašine za novac koju je izgradio Stiv Džobs? Čini se kao da na Apple deluju potpuno drugačija pravila berzanskog tržišta.

Apple je objavio najnovije podatke o svojoj zaradi a investitori su reagovali tako što su počeli da prodaju svoje deonice. Cena deonice je pala skoro 9 odsto. Za mnoge kompanije do ovoga dolazi nakon velikog gubitka, loših projekcija za budućnost ili kada zarada nije ispunila predviđanja analitičara. Međutim, u Appleovom slučaju ovo se desilo nakon što je kompanija obznanila da je ostvarila profit od 13 milijardi dolara.

Kompanija je izjavila da je prodala rekordan broj iPhone-ova (51 milion) kao i rekordan broj iPad-ova (26 miliona) a očekuje se da će ove brojke samo rasti. Za one koji nisu detaljno upoznati sa kapitalizmom, čini se da se ide kako treba.

Međutim, veliki pad u vrednosti akcija postao je poput rituala svaki put kada Apple najavi velike vesti.

Slično se dogodilo i kada je Tim Kuk najavio iPhone 5S i 5C, ali za Apple ponekada sjajno nije dovoljno dobro. Isto se može primeniti i na profit i prodaju. Nije bitno koliko je kompanija velika, već to koliko velika može da bude, ali nije.



Tokom prve decenije novog veka, Apple je od kompanije koja je napravila uređaj koji je revolucionarizovao muzičku industriju postao kompanija koja je napravila uređaj koji je to učinio na svakom tehnološkom polju i prihodi oslikavaju to.

I dok prodaja iPhoneova i iPadova raste, ukupni rast kompanije nije zabeležen. Appleove brojke prikazuju zdrav rast ali ne onaj od kog kreće krv u nosu i koji investitori žele.

Moguće je da će Apple još jednom uspeti da dostigne te visine predstavljanjem uređaja koji će stvoriti novu kategoriju proizvoda, ali glasine o takvom proizvodu su sa nama već izvesno vreme ali se i dalje ništa konkretno ne dešava.

Problem je u tome što Volstrit želi da vidi nešto novo poput pametnog sata, ali to nikako da se desi.

Najveći problem sa Appleom je to što su cifre postale toliko velike da jednostavno ne mogu da postanu još veće. Sa druge strane, u svetu i dalje postoji veliki broj osoba koje nemaju smartfon. Ako Apple uspe da smisli kako da svoje uređaje stavi u njihove ruke, sa čim ima velikih problema na tržištima u razvoju za razliku od Androida, možda napokon uspe da na papir stavi brojke koje će usrećiti sve.

Pogledajte šta je sve Apple predstavio na poslednjoj prezentaciji. Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: