Pronađi članak:

21. 3. 2014.

10 stvari koje niste znali o šefu Applea



Nekoliko meseci nakon što je Stiv Džobs napustio kompaniju početkom 2009. godine, Volstrit je počeo da se zaljubljuje u tadašnjeg vršioca dužnosti izvršnog direktora Tima Kuka.

Pored Volstrita, Kuk je zainteresovao i novinare koji su sve više počeli da istražuju njegovu prošlost, ali i sadašnjost.

Donosimo vam 10 činjenica koje verovatno niste znali o Timu Kuku:

1. Prvi posao Tima Kuka bio je raznošenje novina.

Kuk je kao tinejdžer raznosio list Press-Register u svojoj rodnoj državi Alabami. U to vreme je takođe radio i sa svojom majkom u lokalnoj apoteci.

2. Prvo iskustvo u vođenju kompanije imao je dok je još bio na Univerzitetu Auburn.

Dok je radio u kompaniji Reynolds Aluminium u okviru edukacionog programa, firma je morala da otpusti veliki broj zaposlenih, a Kuk je završio kao savetnik predsednika koji mu je pomagao da nadgleda posao.

3. Kuk je želeo da bude inženjer.

Kuk je studirao industrijsko inženjerstvo na koledžu, a profesori su ga opisivali kao prosečnog đaka.

4. Kuk je možda imao veliku ambiciju da se nađe na vrhu prilikom svojih prvih dana u kompaniji.

Kuk je razbio tradiciju standardnih menadžera tako što je tražio malu kancelariju u uglu blizu one Stiva Džobsa. Malo ljudi je u to vreme ozbiljno gledalo na ovu odluku, ali to je predstavljalo indikaciju njegovih ambicija za budućnost.



5. Kuk je sebe nazivao „Atilom Hunskim inventara“.

6. Tokom godina Kuku su prišli brojni sa ponudama direktorske pozicije u kompanijama kao što su Dell i Motorola. Nikada nije pao u iskušenje da pristane na ponudu.

7. I Kuk može da bude skoro razoran u komunikaciji sa osobljem baš kao što je to bio i Stiv Džobs.

Kuk nije osoba sa kojom možete da ćaskate. Umesto toga, on testira zaposlene postavljanjem jednog te istog pitanja ili prostim čekanjem dok ne dobije odgovarajući odgovor. Jednom prilikom je zaposlenom rekao: „Tvoje brojke me nagone da skočim sa onog prozora“.

8. Kuk svake nedelje zove svoju majku.

On to čini čak i kada putuje širom sveta kako bi rešio probleme sa snabdevanjem Applea.

9. Prilično je škrt kao menadžer, a isto važi i za njegov privatni život.

Kuk je godinama živeo u iznajmljenom stanu bez klime navodno a svoj donji veš kupuje na rasprodajama. Kao menadžer, opisan je kao osoba „koja bi se cenjakala oko centa kako bi povećao profit“.

10. Kako bi izbegao direktan ličan kontakt sa zaposlenima, Kuk vežba u drugoj teretani.

Međutim, izvršni direktor ipak ruča sa nasumice odabranim zaposlenima u Appleovoj kantini, ovo je nešto što je Džobs retko činio.

Pogledajte šta je sve Apple predstavio na poslednjoj prezentaciji. Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: