Pronađi članak:

4. 6. 2014.

iOS 8 – Najvažnije novosti



U ponedeljak u San Francisku ključni ljudi Apple-a predstavili su nam nove verzije operativnih sistema: OS X 10.10 Yosemite i iOS 8.

Što se tiče iOS-a 8, slobodno se može reći da je to najveći iOS update u istoriji. Ne, on ne nosi novi vizualni identitet kao što je to bio slučaj sa iOS-om 7 prethodne godine, ali na već izgrađeni, ispeglani dizajn nabacuje suludu količinu novih funkcija i poboljšanja. U ovom članku upoznaćemo vas sa nekim od najvažnijih promena.


Novine u porukama

Uvođenjem iOS 8 iMessage će dobiti popularne funkcije koje smo ranije videli kod IM klijenata kao što su Whatsapp, Viber, Snapchat i drugi. Osim toga što ćemo od jeseni putem iMessage servisa moći slati kratke glasovne i video poruke, deljenje sadržaja je znatno olakšano uvođenjem brzih kratica. Poboljšanja su vidljiva i sa aspekta grupnih poruka pa ih je sada moguće napustiti, ubacivati pojedine razgovore u Do Not Disturb, slati lokaciju u bilo kom trenutku, pregledati svu primljenu multimediju i slično.

Noviteti u Foto aplikaciji

Ovde će nas Apple počastiti novim mogućnostima uređivanja fotki te ćemo dobiti više kontrole nad ekspozicijom, bojama i senčenjem. Fotke će se u apliakciji moći pretraživati po osnovu lokacije, albuma ili vremena okidanja. Sve će se sinhronizovati sa novim iCloud Photo Library koji će omogućiti da sve fotke koje ste napravili imate na svim svojim uređajima u isto vreme.


Poboljšanja za tastaturu

QuickType je naziv za Appleov novi sistem predvidivog kucanja. Ceo sistem će pratiti kontekst teksta koji unosite tastaturom pa će vam nuditi peronalizovane predloge za nastavak rečenice. Baza personalizovanih reči nikada ne napušta uređaj. Na prezentaciji je delovalo odlično ali ne možemo se ne upitati kada će to biti omogućeno i za naše Balkanske jezičke izvednice. Veliki novitet je i to što će Apple po prvi put dozvoliti instaliranje drugih tipkovnica u iOS 8 (Swype?).




HealthKit aplikacija

Za ovo smo znali već duže vreme. HealthKit će kupiti podatke o vašem telu koje će mu došaptavati razni fitnes dodaci (satovi i slično): težina, visina, potrošene kalorije, krvni pritisak, otkucaji srca, aktivnost... Svi podaci će biti uredno sortirani. Naravno, ova apliakcija djželuje tek kao uvertira pred iWatch koji bi trebao biti u stanju očitavati mnoge od ovih parametara.


Deljenje okviru porodice

Ili kako to Apple naziva: Family Sharing; je još jedna od opcija za koje se pitamo kako nisu osmišljene i ranije. U principu radi na ovaj način – koju god aplikaciju, muzičku numeru, igru itd. kupi jedan član porodice, isto će biti dostupno besplatno drugim članovima (moguće uneti do šest članova). Sve to bez deljenja iTunes ID podataka među članovima.

Pored ovih tu je još čitava plejada novih poboljšanja i mogućnosti. Neke ćemo samo pomenuti ovdje a neke ćemo detaljnije obraditi u skorije vrijeme. Uvode se ineraktivne notifikacije koje će nam omogućiti da npr. odgovaramo na poruke bez ulaska u aplikaciju. Na vrhu App Switchera će biti prikazivani kontakti s kojima imamo najviše inerakcije (favoriti). Spotlight postaje pametniji a animacije širom iOSa će postati suptilnije nego na iOS 7. Homekit sistem će dati platformu za upravljanje kompatibilnim kućanskim aparatima a Siri će uvijek osluškivati da li je trebate te je dovoljno reći: “Hey Siri” da se ona aktivira. Touch ID API će konačno biti odaslan developerima.

Video demo iOS-a 8 iz ruke pogledajte u videu ispod:



Detaljnije o svim novim funkcijama u narednim danima.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: