Pronađi članak:

21. 4. 2011.

Sigurnosni propust: iPhone beleži i skladišti svaku vašu lokaciju i tome se lako može pristupiti



Sve ovo vreme dok ste koristili iPhone i nosili ga svuda sa sobom, on vas je "uhodio". Naucnici koji se bave sigurnoscu su otkrili da je instalacijom iOS-a 4 iPhone pratio svaku vasu lokaciju i skladistio je u sakrivenom fajlu na iPhone koji se kopira na racunar kada se iPhone sinhronizuje.

Fajl sadrzi podatke o koordinatama na mapi zajedno sa vremenom. Ovim informacijama se moze lako pristupiti sa telefona kada jailbreakujete telefon, ali na racunaru fajl mozete videti i bez jailbreakovanja. Sta vise, fajl nije zasticen pa se lako moze citati uz pomoc jednostavne apliakcije.




Iako se slicni podaci skladiste kod veseg mobilnog operatera, ti podaci su poverljivi i zasticeni. I njima moze pristupiti samo uz sudski nalog.

Naucnici su rekli da je Apple omogucio svima (ljubomornoj devojci, privatnim detektivima...) odnosno svima koji imaju pristup racunaru, da vide detaljne informacije kuda ste se kretali.

Ne zna se zasto se podaci skladiste kada se ne salju Apple-u. Predpostavlja se da Apple nema interes u tome kuda se krecu njihove musterije. Mozda se prikuplja za nei buduci iOS. Ili mozda za reklame bazirane na lokaciji.

Pogledajte o cemu se radi u ovom snimku:



Evo i grafickog prikaza lokacija jednog korisnika uz pomoc dodatne aplikacije dostupne svima:



U svakom slucaju, ovo je ozbiljno krsenje privatnosti Apple korisnika.

(RedmondPie)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: