Pronađi članak:

4. 4. 2012.

Povećanje plata zaposlenih kod Appleovih dobavljača neće povećati cenu iPada i iPhona



Kineski mediji se poslednjih dana bave povećanjem plata u Foxconnu, koje su rukovodioci te kompanije obećali (i ispunili obećanje) zaposlenima nakon nekoliko incidenata, štrajkova, pokušaja samoubistava i samoubistava koji su se dogodili tokom 2010. i 2011. godine

Prema mišljenju koje preovlađuje u tim medijima, povećanje zarada neće dovesti do povećanja cene Appleovih uređaja, ali bi moglo da dovede do povećanja stope nezaposlenosti u Kini.

Analitičari se pozivaju na činjenicu da Foxconn proizvodi uređaje i za druge kompanije kao što su Microsoft, Sony, Nintendo, Amazon, Nokia, Dell i druge, koje nisu povećavale maloprodajne cene svojih uređaja. U Foxconnovim fabrikama sklapaju se (osim iPada i iPhonea) Kindle, PlayStation 3, Wii, Xbox 360 i drugi uređaji, ali plate zaposlenih u fabrikama nisu bitna stavka u ceni tih uređaja, navode analitičari.



U jednom izveštaju istraživačke kompanije HIS iSuppli, koji citiraju kineski mediji, navodi se da cena radne snage u Kini učestvuje u ceni elektronskih uređaja sa manje od 10%. Prema tim podacima, Apple plaća manje od 8 USD za sklapanje iPhonea 4S (verzija od 16 GB), a 188 USD za komponente.

Povećanje plate Foxconnovih zaposlenih od 25%, znači da će Apple plaćati svega 2 USD više za sklapanje telefona, koji se trenutno prodaje za oko 800 USD, tako da se čini da su analitičari u pravu kada smatraju da Appleovi uređaji neće poskupeti.

Sa druge strane povećanje zarada može doneti probleme drugim kompanijama koje sarađuju sa Foxconnom. Primera radi, Microsoftov Xbox 360 se prodaje po ceni od oko 300 USD, što je za svega 80 USD više od njegove proizvodne cene.

Što se tiče profitabilnosti kompanije Foxconn, analitičari strahuju da će kompanija nadoknaditi dodatni trošak u vidu povećanih plata tako što će otpustiti izvestan broj zaposlenih ili ih premestiti na slabije plaćena radna mesta.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: