Pronađi članak:

19. 9. 2012.

Izašao iOS 6. Da li raditi update i kako?


Kao što je najavljeno, Apple je danas izbacio iOS 6 za javnost. To je najnovija verzija Apple-ovog mogilnog operativnog sistema za iPhone, iPod touch i iPad.

iOS 6 donosi preko 200 novih funkcija, a najvažnije smo opisali ovde.

Evo šta trebate da znate:

  • ako se oslanjate na unlock (Gevey ili ultrasn0w), ne radite update na iOS 6
  • ako želite jailbreak, ne postoji untethered za iOS 6 već samo tethered i to samo za iPhone 3GS, iPhone 4 i iPod touch

iUređaji koji podržavaju iOS 6:

  • iPhone 3GS
  • iPhone 4
  • iPhone 4S
  • iPhone 5
  • iPod touch (4G)
  • iPod touch (5G)
  • iPad 2
  • iPad 3

Podržane funkcije prema uređajima:

  • iPhone 5: sve funkcije podržane
  • iPhone 4S: sve funkcije podržane
  • iPhone 4: nisu podržani panorama režim, 3D mape, turn-by-turn navigacija
  • iPhone 3GS: nisu podržani panorama režim, 3D mape, turn-by-turn navigacija, FaceTime preko 3G, Offline Reading liste i VIP Inbox
  • iPad 3: nije podržan panorama režim
  • iPad 2: nije podržan panorama režim
  • iPod touch (5G): sve funkcije podržane
  • iPod touch (4G): nisu podržani panorama režim, 3D mape, turn-by-turn navigacija




Koje funkcije su dostupne u vašoj zemlji možete proveriti ovde.

  • iPhone 3GS i A4 uređaji koji imaju sašuvane SHSH uvek će moći da urade downgrade sa iOS 6
  • iPad 2 korisnici koji imaju sačuvane 4.x i 5.x SHSH moći će da urade downgrade sa iOS 6. Ali je trik u tome da vam trebaju i 4.x i 5.x SHSH čak i kada se vraćate samo na 5.x
  • iPad 3 i iPhone 4S korisnici (i iPad 2 korisnici koji ne zadovoljavaju tačku 2) uvek će moći da urade restore na 5.x. Znači ako ste na 5.1.1 uvek možete da uradite restore na 5.1.1 sa sačuvanim SHSH. Međutim ukoliko pređete na iOS 6 ne možete da uradite downgrade na 5.x. Prema tome ko pređe na iOS 6 moraće da čeka novi jailbreak
  • Za korisnike koji se oslanjaju na unlock (iPhone 4S i Xsim) ukoliko budete radili restore novi baseb and (Modem Firmware) sa iOS 6 tako da ukoliko se oslanjate na unlock, restore otpada ukoliko X-sim (ili koji već koristite) ne radi unlock tog basebanda
  • Ne postoji jailbreak za iOS 6 za A5X uređaje dok će za iPhone 3GS i A4 uređeje uskoro izaći zvaničan tethered jailbreak


Da li da radite update na iOS 6?

Ako imate iPhone 4S i ne koristite Cydia dodatke preterano, ne treba vam jailbreak i imate SIMfree telefon, možeta da uradite update na iOS 6.

Ako imate jailbreakovan iUređaj poput iPhone 3GS ili iPhone 4 sa dosta Cydia dodataka a a telefon nije SIM free, više ćete izgubiti nego dobiti. Mnoge aplikacije još nisu osvežene za iOS 6, Cydia dodaci pogotovu a možete da se pozdravite sa unlock-om. A i sam iOS 6 vam ne donosi poboljšanja bez kojih ne možete (npr. Apple-ova aplikacija Mape za Srbiju prikazuje samo glavne magistalne pravace).

Ako ipak planirate da uradite update, obavezno sačuvajte SHSH za trenutni firmware pomoću programa TinyUmbrella ili Redsn0w u slučaju da želite da uradite downgrade sa iOS 6. iPhone 4S i iPad 3 ne mogu da se downgrade-uju bez obzira da li imate sačuvane SHSH ili ne!

Mi vam savetujemo da ne radite update na iOS 6 još uvek! Ukoliko ipak ne želite jailbreak i imate SIM-free telefon, evo kako da uradite update:

iTunes update:

1. povežite iUređaj sa računarom, pokrenite i napravite backup u iTunes-u (10.7)
2. ako vam je iUređaj jailbreakovan, sačuvajte SHSH pomoću gore navedenih programa
3. obeležite iUređaj sa leve strane i kliknite Update sa desne i čekajte da se proces završi

OTA update direktno sa iUređaja:

Na iUređaju idite na Settings > General > Software Update odakle preuzimate i instalirate iOS 6

Ručna instalacija pomoću IPSW fajla:

1. Preuzmite iOS 6 sa naše stranice za vaš iUređaj
2. Otvorite iTunes, odaberite iUređaj i sa desne strane držeći Shift, kliknite na Update i izaberite preuzeti IPSW iOS 6 fajl

Evo i zvanočnog obaveštenja od iPhone-Dev Tima vezanog za iOS 6:

A few months back we released a redsn0w feature that lets you downgrade A5+ devices from 5.1.1 to anything lower (if you had saved blobs). Unfortunately once the 5.1.1 window closes, *redsn0w's 5.x downgrade feature will no longer work.* Most A5 users will not be able to downgrade. So if you're an A5+ owner up at 6.0 when the 5.1.1 window closes, you'll be stuck there without a jailbreak for now.

We're happy to report there are some serious deficiencies in the 5.x restore process that are permanently exploitable. They'll never be fixable by Apple because they're all self-contained in the 5.x IPSWs.

Here's the breakdown:


  • A4 devices and 3GS will always be downgradable (and jailbreakable) due to limera1n. The tethered iOS6 jailbreak for those devices (and untethered for old-bootrom 3GS) will be out when Cydia and other important pieces are all working properly
  • iPad2 owners who have both 4.x blobs and 5.x blobs will always be able to downgrade to those versions, even once you come up to 6.0 and the 5.1.1 window closes (don't do that yet though!). You need both 4.x and 5.x blobs to qualify for the downgrade even if you only wish to downgrade to 5.x
  • iPad3, i4S (and iPad2 owners who don't satisfy #2) will always be able to RE-restore the current 5.x OS that's already on their device. So if you're at 5.1.1 when the window closes (and you've saved your blobs), you'll always be able to RE-restore to 5.1.1 again. This makes the 5.1.1 jailbreak a lot less fragile - you don't have to worry about messing up your install with funky extensions or getting into a boot loop, because you can always RE-restore from 5.1.1 to 5.1.1 again (or from 5.0.1 to 5.0.1 again, etc). But once you fall off the 5.x train by restoring to 6.x, you'll be stuck there until the next jailbreak.


Notably, re-restores and iPad 2 downgrades will leave you with the latest baseband so don't do this if you need an unlock.




U slučaju da ne vidite iOS 6 ili vam je download spor, imajte na umu da su serveri preopterećeni i da će se situacija poboljšati u narednim satima.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: redmondpie iDB

1 коментар:

  1. Uradio sam Upgrade na iOS 6 na 4S i moram da priznam da sam malo zazalio kada sam video kako izgleda nova maps aplikacija. Srbija je mnogo slabo pokrivena.Nema putnih mreza, tako da je skroz nekorisna. Lepo je nasminkan i baterija mi za nijansu duze traje. Auto brigthness je mnogo aktivniji nego ranije. Nova funkcija, kada vas neko zove, mozete da odbijete poziv uz poruku je jako korisna u mom slucaju. Odusevio sam se kao malo dete, a u sustini konkurenti to odavno imaju.... :)

    ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: