Pronađi članak:

23. 6. 2014.

OS X Yosemite - Sve što trebate da znate



Nova verzija OSa X koja nosi naziv po američkom nacionalnom parku - Yosemite ne samo da je dobila kompletan redizajn već je svojim novim opcijama za još jedan korak bliže stvaranje jedinstva desktop i mobilnog operativnog sistema. Evo deset najbitnijih novina u OS X Yosemite.


1. Handoff (sa glasovnim pozivima) i Airdrop

Jedna od najvećih novina u OS X je kako komunicira sa iOS-om. Svi uređaji imaju sposobnost d aosete blizinu ostalih Apple uređaja. Npr. ako pišete dokument na Mac-u, automatski možete nastaviti na iPhonu. Radi trenutno sa Apple-ovim aplikacijama Pages, Keynote, Safari. A Airdrop sada radi i između OSa X i iOSa za lakše deljenje fajlova.

Ako OS X detektuje telefon u blizini videćete notifikacije o pozivima, porukama i ostalim obaveštenjima, a možete se javiti na poziv direktno na Mac-u.




2. Dizajn

Kao što je očekivano OS X je dobio kompletan redizajn u stilu iOSa. Nema više tekstura, balončića, 3D efekata i senki, već je sve ravno.

Font je optimizovan za Retina ekran. Dock više nije 3D i sve ikonice su nove i konzistentne sa ostatkom sistema.


3. Spotlight

On je dobio novi izgled i nove funkcije. Pritiskom na CMD + Space dobijate veliki Spotlight dijalog preko centra ekrana, imesto u ćošku kao do sada. Pretražujte web, rezultati se prikazuju sa WIkipedie, Mapa, Bing, iTunesa... Konvertujte jedinice, pretražujte računar, dokumenta, poruke, aplikacije...

Moglo bi da se kaže da je Spotlight tekstualna verzija Siri.


4. iCloud Drive

iCloud Drive se ponaša kao neki od cloud storage servisa poput Dropboxa. Ugrađen je u OS X i dobio je svoj zaseban folder. Dobijate 5GB prostora besplatno dok se za više morate pretplatiti (20GB za mesec dana je 0,99 dolara).


5. Safari

Safari je redizajniran bez vidljivih favorita. Polje za adresu je na utopljeno u gornju traku. Dodat je novi jezičak u stilu Exposé-a za upravljanje, novi sajdbar, nove opcije za privatno surfovanje. Dodat je DuckDuckGo pretraživač.


6. Notifikacije i vidžeti

NC izgleda kao na iPhonu sa današnjim pregledom i zakazanim sastancima. Mogućnost dodavanja vidžeta u NC.


7. Mail

Možete slati atečmente do 5GB veličine preko iCloud-a. Korisnici Mail-a će videti hostovani fajl kao regularan atečment, dok će ostali imati download link.

Preko atečmenta možete šarati ili dodavati beleške, PDF ili slike da ih primalac vidi.




8. SMS i iMessage

SMS je sada i na OSu X. Poruke su povezane preko svih iUređaja i možete pisati na jednom a nastavljati na drugom. Ako komunicirate preko Mac-a, iPhone se koristi kao "predajnik".

9. Fotke

Aplikacija za fotke podseća i ima dosta opcija preuzetih iz iOS verzije Photos aplikacije. Poboljšana je sinhronizacija fotki širom uređaja.

10. Programerske alatke

Novi programerski jezik Swift je predstavljen kao brži i fleksibilniji nego Objective C.

OS X Yosemite će biti dostupan za besplatno preuzimanje i instaliranje ove jeseni.


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: