Pronađi članak:

27. 11. 2020.

Još jedna ozbiljna tužba protiv Apple-a u Evropi

Grupa koju predvodi aktivista za privatnost Max Schrems, podnela je žalbe nemačkim i španskim vlastima za zaštitu podataka zbog Apple-ovog mrežnog alata za praćenje, navodeći da omogućava iPhone-ima da skladište podatke korisnika bez njihovog pristanka kršeći evropski zakon.

To je prva takva velika akcija protiv američke tehnološke grupe u pogledu pravila o privatnosti Evropske unije.



Apple kaže da korisnicima pruža vrhunski nivo zaštite privatnosti. Kompanija je najavila da će dodatno pooštriti svoja pravila lansiranjem svog iOS 14 operativnog sistema ove jeseni, ali u septembru je rekla da će odložiti plan do početka sledeće godine.

Žalba grupe za digitalna prava Noyb podneta je protiv Apple-ove upotrebe koda za praćenje koji se automatski generiše na svakom iPhone-u kada se pokrene, takozvanog identifikatora za oglašavače (IDFA).

Kod, uskladišten na uređaju, omogućava Apple-u i trećim stranama da prate korisničko ponašanje na mreži i preferencije potrošnje, što je od vitalnog značaja za kompanije poput Facebooka, kako bi mogli da šalju ciljane oglase koji će zainteresovati korisnika.

"Apple u svoje telefone stavlja kodove koji su uporedivi sa kolačićima bez ikakvog pristanka korisnika. Ovo je očigledno kršenje zakona o privatnosti Evropske unije", rekao je advokat Noyb-a Stefano Rossetti.

Rosetti se pozvao na EU direktivu o e-privatnosti koja zahteva prethodni pristanak korisnika za instaliranje i upotrebu takvih informacija.

Appleova planirana nova pravila to neće promeniti jer bi ograničila pristup trećim licima, ali ne i Appleova.

Prema izveštaju Counterpoint Research, Apple čini jedan od svaka četiri pametna telefona prodata u Evropi.



Zahtevi su podneti u ime pojedinačnog nemačkog i španskog potrošača i predati španskom organu za zaštitu podataka i njegovim kolegama u Berlinu, izjavila je Noyb, grupa za zaštitu privatnosti koju je predvodio Austrijanac Schrems i koja je uspešno vodila dva značajna suđenja protiv Facebook-a.

U Nemačkoj, za razliku od Španije, svaka savezna država ima svoje telo za zaštitu podataka.

Rossetti je rekao da se akcija nije odnosila na visoke novčane kazne, već je imala za cilj uspostavljanje jasnog principa po kojem "praćenje mora biti izuzetak, a ne pravilo".

„IDFA ne bi trebalo da bude samo ograničen, već trajno izbrisan“, rekao je on.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: benchmark

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: