Pronađi članak:

31. 3. 2021.

Apple objasnio kako da developeri zaobiđu App Store za distribuciju aplikacija



Apple je poznat po svom zatvorenom ekosistemu koji, ponekad, zadaje glavobolje korisnicima, ali i developerima koji razvijaju aplikacije za njihove mobilne uređaje. Naime, dobro je poznato da Apple pomno proverava svaku aplikaciju i da ona mora ispuniti rigorozne ualove pre nego što postane dostupna običnim korisnicima.

I iako je Apple poslednjih godina nešto ublažio svoje kriterijume, developerima je i dalje često veći problem "progurati" aplikaciju u App Store, nego što je bilo napraviti je. Ali, sasvim slučajno Apple je otkrio način kako developeri mogu da zaobiđu App Store i omoguće korisnicima iPhone-a i iPad-a da koriste njihove aplikacije, a da pri tome ne moraju ići preko službenih kanala.



Odgovarajući na upite australijskih vlasti o proceduri odobravanja aplikacija u App Store-u, iz Apple-a su otkrili kako je moguće zaobiti App Store i svejedno nuditi aplikacije korisnicima Apple-a. Ključ je umesto iOS aplikacije, napraviti progresivnu web aplikaciju (PWA).

Internet browseri se koriste na samo kao distributivni kanal, već i kao platforma, na kojoj se mogu pronaći progresivne web aplikacije (PWA) koje eliminišu potrebu da se aplikacija preuzima putem App Store-a ili na bilo koji drugi način. PWA su sve dostupnije kroz browsere izrađene za mobilne uređaje, među kojima su i oni za iOS uređaje. PWA su aplikacije koje su napravljene korišćenjem web tehnologije kao što je HTML 5, ali izgledaju i imaju funkcionalnosti klasične aplikacije. Čak mogu imati i ikonu poput aplikacije i nalaziti se na početnom ekranu mobilnog uređaja, stoji u Apple-ovom pojašnjenju.

Dodaju ako velike kompanije poput Amazon-a, Google-a i Uber-a već koriste takve web aplikacije. Microsoft i Google već su pokrenuli gaming aplikacije na iOS-u putem web aplikacija. Developer aplikacije za dopisivanje, Telegram, nedavno je najavio da radi na web aplikaciji za iOS uređaje, dodaju iz Apple-a. Inače, Apple je ovu alternativu otkrio tokom odgovora na upite australijskih vlasti, a u vezi spora koji se vodi između izdavača popularne igre Fortnite, Epic Games-a i Apple-a.

Podsetimo, Apple je izbacio Fortnite iz App Store-a, nakon što je Epic Games uveo u igru opcije kupovine dodatnih mogućnosti, a koje ne idu preko Apple-a. Time je, tvrde u Apple-u, prekršio pravila korišćenja.

U Epic Games-u se ne slažu sa takvim objašnjenjem, pa su pokrenuli niz tužbi usmerenih protiv Apple-a, s ciljem povratka Fortnite-a u App Store.



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: