Pronađi članak:

24. 3. 2011.

Color: Revolucija u deljenju fotografija?



Zaboravite na deljenje fotografija sa prijateljima putem društvenih mreža ili servisa nalik Flickru ili Picasi. Color, nova aplikacija za mobilne uređaje, donosi potpuno drugačiji pristup ovoj aktivnosti. Recimo da se nalazite na nekoj zabavi. Koristite svoj Android telefon ili iPhone da napravite fotografije, a onda želite da ih podelite sa onima koji su sa vama. Ova aplikacija će pomoću GPS-a pokazati fotografije svima onima koji se nalaze u vašoj blizini, preciznije, na oko 30 metara od vas, i to bez potrebe za logovanjem na neku društvenu mrežu.

Osim lokacije, aplikacija pamti kada je koriste dva korisnika koji se nalaze blizu jedan drugog, i oni se ubuduće automatski nalaze u međusobnim mrežama. To praktično znači da, kada pokrenete aplikaciju, vidite sve fotografije koje se u prave u vašoj blizini, ali i fotografije ljudi iz vaše mreže. Pritom, Color ne koristi samo GPS, kako bi pronašao ljude blizu vas, već se kamerom meri i osvetljenje, a mikrofonom buka. Poređenjem tih podataka, aplikacija nalazi ljude koji su u istoj prostoriji i saznaje gde se tačno nalaze u odnosu na vas.




Ipak, ovaj koncept ima određene posledice po privatnost. Činjenica da ne postoji unapred određena lista kontakata znači da je, ukoliko koristite ovu aplikaciju, ona javno dostupna. Ako koristite Color i fotografišete se sa svojim prijateljima na nekom javnom mestu, fotografije će videti svi oni koji se tu nalaze. Svi će moći i da sačuvaju fotografije.

Aplikacija je besplatna, preuzmite je odavde.

(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: