Pronađi članak:

19. 7. 2011.

HTC izgubio patentni spor sa AppleomTajvanska kompanija HTC saopštila je da je američka Komisija za međunarodnu trgovinu (International Trade Commission, ITC) donela prvostepenu odluku u patentnom sporu koji ta kompanija vodi sa kompanijom Apple. U odluci se navodi da je HTC zloupotrebio i nezakonito koristio dva Appleova patenta.

U daljem nastavku spora, pomenutu odluku će razmatrati širi sastav ITC-ovih sudija. Ukoliko oni u konačnoj instanci potvrde prvostepenu odluku, to bi moglo rezultirati zabranom uvoza HTC-ovih telefona u SAD (naravno, onih u kojima su korišćeni sporni patenti).
Analitičari smatraju da najnoviji spor između HTC-a i Applea predstavlja u stvari još jedan napad na Googleov operativni sistem Android, koji se u poslednje vreme nalazi pod udarom konkurentskih kompanija Apple, Microsoft i Oracle. Zanimljivo je da su ta dva patenta predmet spora i između Applea i Motorole.

Predstavnici HTC-a izjavili su da kompanija još uvek nije dobila integralni tekst odluke i da će svoje sledeće korake obelodaniti kada njeni pravni zastupnici prouče odluku. “Kompanija Apple je podnela tužbu u kojoj se navodi da je naša kompanija zloupotrebila 10 patenata, međutim ITC je uvažio njene tvrdnje samo u vezi sa dva patenta. HTC će se u daljem postupku žestoko boriti da budu odbačene Appleove tvrdnje i u vezi sa dva preostala patenta”, izjavili su predstavnici kompanije.

Oni su istovremeno podsetili da je ITC nedavno doneo odluku da je Apple zloupotrebio dva patenta koji se nalaze u vlasništvu kompanije S3 Graphics, sa kojom je HTC sklopio dogovor o kupovini. Jedan patent se odnosi na formate u kome se snimaju slike, a drugi se tiče kompresije slika.

Operativni sistem Android, odnosno kompanija Google, u poslednje vreme se nalaze u središtu brojnih patentnih sporova. Microsoft, koji je vlasnik mnogih patenata povezanih s Androidom, zahteva od proizvođača mobilnih telefona da plate nadoknadu za svaki telefon sa Androidom koji proizvedu (HTC je jedan od većih proizvođača koji su to prihvatili, ali na udaru su i drugi, npr. južnokorejski Samsung).

Kompanija Oracle, pak, tvrdi da je Google zloupotrebio patentna prava na Javu koja su u vezi sa programskim kodom Androida i zahteva da joj Google isplati 2,6 milijardi USD na ime odštete.

Kompanija Apple takođe tuži proizvođače telefona s Androidom, kao što je Samsung, ali je južnokorejska kompanija uzvratila protivtužbom u kojoj optužuje Apple da je nezakonito koristio njene patente.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: