Pronađi članak:

17. 8. 2011.

Da Vinčijev Kodeks Arundel na iPadu



Ljubitelji pisane reči širom sveta moći će da vide beleške i crteže Leonarda da Vinčija, sakupljene u knjizi Kodeks Arundel u visokoj definiciji na iPadu.

Italijanski rukopis napisan Da Vinčijevim karakterističnim načinom pisanja kao "odraz u ogledalu" - levom rukom sa desna na levo, predstavlja zbirku zabeleški, crteža i kratkih traktata o raznim temama, od fizičkih svojstava vode do opisa praistorijske morske nemani.

Rukopisi koji čine kodeks datiraju iz raznih perioda Da Vinčijevog života, a sakupljeni su u jednoj knjizi nakon njegove smrti 1519.




"Britanska biblioteka se obavezala da će omogućiti što je širi uvid u sve njene zbirke, u čemu nam digitalizacija knjiga i rukopisa uveliko pomaže", kazao je Frensis Brindl, direktor ove renomirane institucije.

Među rukopisima dostupnim putem iPada je i čuveni "Merkatorov Atlas" iz 16. veka, delo flamanskog kartografa Gerardusa Merkatora, za kojeg se veruje da je smislio reč "atlas" koja označava zbirku geografskih mapa.

Sledeće knjige koje će se naći u visokoj definiciji na iPadu biće "Alisine avanture u podzemlju" (Alice's Adventures Under Ground) Luisa Kerola, zapravo originalna verzija "Alise u zemlji čuda", rukopis Hendlovog oratorijuma "Mesija" i Tindejlova biblija, prva štampana Biblija na engleskom jeziku.

Britanska nacionalna biblioteka očekuje da će u naredne dve godine omogućiti uvid u 75 naslova svojih najvrednijih rukopisa.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: