Pronađi članak:

17. 8. 2011.

Južnokorejci tuže Apple za 26 miliona dolara



Grupa od skoro 27.000 Južnokorejaca tuži Apple za 26 miliona dolara zbog navodnog kršenja privatnosti. 26.691 punoletna osoba i 921 maloletnik traže po milion vona (932 USD) na ime odštete, kazao je jedan od advokata Kim Hjeong-seok.

Apple je naišao na brojne kritike i žalbe od kada je u aprilu obelodanio da njegovi iPhonei čuvaju podatke i do godinu dana o obližnjim predajnicima i Wi-Fi lokacijama na osnovu kojih može da se napravi gruba mapa kretanja vlasnika uređaja.

Apple je takođe otkrio da je „bag” u softveru prouzrokovao da iPhoni nastave da šalju podatke o annimnim lokacijama serverima kompanije čak i kada je ta usluga bila isključena na samom uređaju.




U međuvremenu je „bag” popravljen, a kompanija je obećala da više neće čuvati podatke na telefonima duže od 7 dana i da će ih šifrovati.

Početkom godine advokat Kim je sam podneo tužbu zbog narušavanja privatnsti i dobio odštetu od milion vona, pa se nada u pozitivan ishod i ove grupne parnice.

Razlog ovako male sume, kaže Kim, je taj što Južnokorejski sudovi nemaju običaj da isplaćuju visoke odštete kao oni u SAD.

Prvo saslušanje trebalo bi da bude u oktobru ili novembru. Ukoliko sud presudi u korist tužiteljâ, ukupna odšteta bi bila oko 25,7 miliona dolara.

Predstavnik Applea u Seulu Stiv Park odbio je da komentariše tužbu.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: