Pronađi članak:

17. 8. 2011.

Na pomolu "hladni rat" Googlea i Applea?



Otvoren rat između tehnoloških giganata nije ništa novo, ali kad je Google ove nedelje objavio da kupuje Motorolinu mobilnu diviziju, konflikt oko mobilnih telefona je postao nuklearan.

Iza vesti o kupovini vrednoj 12,5 milijardi dolara stoji trka za naoružanje u stilu Hladnog rata, smatraju analitičari, pošto se vodeće firme nadmeću u nagomiljavanju patenata koji će im služiti kao oružje za destkrukciju.

I dok Google zauzima borbeni položaj u odnosu na Apple, Microsoft i tvorce BlackBerryja, nameće se pitanje: da li će iko imati koristi od ove eskalacije u potencijalnim neprijateljstvima ili će, baš kao i u slučaju mrtve trke između SAD i Rusije, sve biti uzalud?

Analitičari upućeni u industrijske prilike kažu da je najnoviji potez Googlea pre svega imao cilj da „stavi šape" na Motorolin arsenal patenata - legalno zaštićenih inovacija godinama sakupljanih na frontu razvoja mobilnih telefona.




Većina od, kako se procenjuje, 24.000 patenata ima malu suštinsku vrednost, kaže Li Simpson, analitičar iz Londona u Jeffries International, ali srž od njih 500 daje Googleu vlasništvo nad ključnom tehnologijom u mobilnoj komunikaciji.

I upravo će se tim inovacijama Google okrenuti u slučaju da ga Apple optuži kako je ukrao iPhonove zakonski zaštićene inovacije ne bi li poboljšao sopstveni Android sistem.



Apple je prošlog meseca usavršio svoj arsenal kad je zajedno sa Microsoftom osnovao konzorcijum koji je za 4,5 milijardi USD kupio bankrotirani Nortel Corp. Tim ugovorom, koji je tada viđen kao težak udarac Androidu, dobio je pristup za oko 6.000 ključnih patenata u oblasti komunikacijske tehnologije.

Analitičar u pitanjima intelektualne svojine Florijan Miler kaže da trenutno najmanje 45 tužbi „vreba" Andrioid a Simpson dodaje da, sada kada Android stiče dominaciju na tržištu, napad od strane Applea deluje gotovo neizbežan.

„Google se odlučio na ovu kupovinu jer će Apple postati sve agresivniji i on mora da ima zaštitu u vidu patenata (što do sada nije bio slučaj)”, kaže Simpson.

Apple može da polaže pravo na tehnologiju ekrana osetljivih na dodir - kojim je iPhone napravio revoluciju - ali Googleovo posedovanje Motorolinih patenata znači da Android može da uzvrati udarac tvrdeći da ima vlasništvo nad tehnologijom celularnog povezivanja.

„Sada imate status quo gde se ništa ne dešava, svi su u položaju međusobne destrukcije koji smo imali kod Sovjeta i Amerikanaca. Na kraju niko neće ništa da uradi. Pat pozicija”, smatra Simpson.

Analitičar globalne tehnologije Ričard Vindzor takođe se slaže sa idejom da je Googleova kupovina bio način da se naoruža za očekivani napad na glavne korisnike Androida - azijske proizvođače HTC, ZTE i Samsung. „Njima je zaista bila potrebna zaštita u vidu patenata jer je bilo očigledno da su Apple i Microsoft krenuli na zajednicu Androida”, kaže on.

Ali pitanje je da li će Android zajednica imati koristi od ove hladnoratovske taktike Googlea ili će ovako agresivni napori da se odbrani sopstveno tržište usput stvoriti neke žrtve.

Benedikt Evans, analitičar za komunikacije u Enders Research u Londonu klaže da postoji rizik da će Google nenamerno „pregaziti" svoju novu diviziju, sa potencijalno katastrofalnim posledicama.

„Mnogi se brinu da će Google sravniti Motorolu sa zemljom jer misli da zna bolje od svih Motorolinih momaka zajedno, tako da postoji bojazan od velike egzekucije”, kaže Evans.

„Doći će do velikog kulturološkog sukoba i Google mora biti veoma oprezan u traženju prave ravnoteže između inovacije i skromnosti”.

Druga mogućnost je da će se, pošto je osigurao vlasništvo nad patentima, Google jednostavno lištiti Motorolinih operacija proizvodnje mobilnih telefona. To bi bila dobra vest za druge proizvođače koji koriste Android platformu, smatra Vindzor.

Jer, iako stavljanje sofvera i hardvera pod isti krov može da iznedri superiornu tehnologiju, to s druge strane može i da izoluje druge korisnike Androida i izazove kolaps čitave zajednice.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: