Pronađi članak:

10. 8. 2011.

Nokia karte od sada dostupne i za Android i iOS



Jednom davno tko se htio satelitski navigirati morao je to i adekvatno platiti. Navigacijski uređaji u 2011. godini više ne predstavljaju nešto nepoznato ili nedokučivo korisniku s prosječnim kućnim budžetom. Tim više što navigacija više nije ograničena samo na PND (personal navigation device) uređaje, već se navigirati danas može svatko sa malo pametnijim telefonom a neka od rješenja za njih nude neke korisne funkcionalnosti koje se ne mogu pronaći čak niti kod specijaliziranih navigacijskih uređaja svjetskih igrača u navigacijskom biznisu (Garmin, TomTom).

Mobilno navigiranje doživjelo je svoj uzlet, a dionice Garmina i TomToma pad, kada je krajem 2009. Google (doduše samo za neke zemlje i naravno ne za Hrvatsku) uveo aplikaciju za besplatnu turn-by-turn navigaciju. Veliki je to plus u očima kupaca koji su neodlučni oko platforme svog novog pametnog telefona.




Ima doduše jedna kvaka, sve karte se skidaju direktno s interneta (off board), što zapravo znači da se tako nećete htjeti navigirati kada izađete iz područja pokrivenosti vašeg mobilnog operatera (hint: data roaming je ako niste znali, jako skupa igračka s kojom se igraju samo viši menadžeri u krajnjoj nuždi i svi ostali neupućeni – ali samo do prvog računa).

U pokušaju da uzvrati udarac, Nokia (koja u svom portfoliu ima Navteq – jednu od najvećih kompanija specijaliziranih za izradu digitalnih karata) je nedugo zatim ponudila besplatnu navigaciju za sve svoje uređaje koji su to podržavali i to na ispravan način. Sve karte su se nalazile na samoj memoriji uređaja (on board). Dionice Garmina i TomToma su, taman nakon što su se oporavile, opet malo potonule.



Analitičari su taj potez od strane Nokije smatrali pomalo očajničkim pokušajem da održi svoje pametne telefone u konkureciji usred rata koji je bijesnio među platformama. Naime, strahovalo se da će Navteq ispasti žrtveno janje. Kako je to sve prošlo i još uvijek prolazi najbolje smo se uvjerili ove godine. Burning platform memo CEO-a Nokije Stephena Elopa, najava braka s Microsoftom, odbacivanje Symbiana, guranje MeeGo platforme u kut, drastičan pad prodaje, prihoda, udjela na tržištu… Najveći dobitnik u svemu tome je vjerojatno Microsoft koji će, doduše ipak ne besplatno, dobiti pristup izvrsnoj kartografiji Navteqa za svoj Windows Phone operativni sustav i ako se prenese trenutna politika oko karata koju trenutno uživa Symbian, Windows Phone bi trebao biti prvi mobilni operativni sustav koji dolazi sa potpuno besplatnom on board navigacijom (usput, Stephen Elop je u Nokiju došao iz Microsofta).

Od nedavno na svojim Andorid (2.2 i 2.3) i iOS uređajima (iPhone, iPad, iPod) možete u browser utipkati m.maps.nokia.com što će vam omogućiti sličnu (rudimentarnu) navigacijsku funkcionalnost snalaženja u prostoru kao i već dobro poznata Maps aplikacija od Google-a, minus zakretanje karata u suradnji sa kompasom ovisno o vašoj orijentaciji. Trenutno je sve još u BETA fazi, te su vam time omogućene osnovne funkcije za 113 zemalja, a nude se uobičajeni servisi Nokia Karata kao što su planiranje rute automobilom ili za hodanje, sadržaje pružatelja usluga kao što su Lonely Planet ili Trip Advisor kao i društvene mreže.

Bitno je napomenuti da to nije rješenje koje će vas navigirati do odredišta po principu turn-by-turn, odnosno glasom upozoravati na nadolazeća skretanja te grafički pratiti na vašem putovanju kao što to rade “prave” turn-by-turn aplikacije. Također imajte na umu da se svi podaci skidaju s interneta. O dizajnu i izgledu karata prosudite sami.

(gadgeterija)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: