Pronađi članak:

25. 8. 2011.

Steve Jobs podneo ostavku na mesto izvršnog direktora Apple-a



Legenda Silikonske doline Stiv Džobs dao je iznenada ostavku na mesto izvršnog direktora "Epla", čime je okončao svoju 34-godišnju ulogu u tehnološkom gigantu, kojeg je osnovao 1976. zajedno sa Stivom Voznijakom i Ronaldom Vejnom u garaži, piše Blic. Novi izvršni direktor će biti Tim Cook.

Uz saopstenje je došlo i pismo Stevea Jobsa upućeno upravnom odboru i Apple zajednici:

"Uvek sam govorio da, ako ikada dođe dan kad više neću moći da ispunjavam svoje dužnosti i očekivanja kao izvršni direktor, biću prvi koji će vam to staviti do znanja.

Na žalost, taj dan je došao

Ovim putem dajem ostavku kao izvršni direktor Applea. Želim služiti, ako to odbor smatra prikladnim, kao predsednik upravnog odbora, kao direktor i zaposleni i Appleu.




Što se mog naslednika tiče, snažno preporučujem nastavak našeg plana i imenovanje Tima Cooka kao izvršnog direktora.

Verujem kako su najinovativniji i najsvjetliji dani Applea upravo pred nama. Unapred se veselim promatranju uspeha Applea iz nove pozicije i ucestvovanju u tome.

U Appleu sam upoznao neke od najboljih prijatelja u svom životu, i svima vam zahvaljujem za mnoge godine kroz koje sam mogao raditi uz vas.

Steve"




On se u martu kratko vratio sa bolovanja kako bi prezentovao poslednju verziju "ajpeda", a nešto kasnije je prisustvovao večeri za tehnološke lidere Silikonske doline, čiji je domaćin bio američki predsednik Barak Obama.

Deonice su odmah pale, fanovi su zaplakali, hejteri otvorili šampanjac, a analitičari krenuli u nadmetanje analizama što će se sve dogoditi sa deonicama i firmom u bližoj budućnosti

Za deonice već postoji odgovor - nakon početnog šoka i pada od gotovo 7 posto vraćaju se u normalu. Naravno, vrednost nije ista kakva je bila pre objave Džobsovog odlaska, ali više i nije puno manja.

A što se same kompanije tiče, teško da će se išta loše dogoditi, barem ako je verovati većini analitičara. Stiv je ikona, on je faca iza proizvoda, ono nešto što Majkrosoft nikada nije imao.

Jer koliko god njegovi proizvodi bili popularni niko se nije poistovetio sa Bil Gejstsom ili u njemu video boga. Džobs je bio, i još uvek jeste, osoba koja je približila tehnologiju običnim ljudima. Majkama, suprugama, neznalicama... Odjednom su svi mogli da imaju mobilni koji može sve kao i oni kakve imaju gikovi, a da pritom o njemu ne morate ništa da znate.

Ipak, postavlja se pitanje hoće li upravo ti kupci nastaviti da kupuju Eplove proizvode? I opet je odgovor najverovatnije pozitivan.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: