Pronađi članak:

23. 10. 2011.

Zašto se Apple zove baš tako?


Sigurno ste se zapitali makar jednom zasto se Apple, jedna od najuticajnijih i najvrenijih kompanija na svetu zove kao jedno voće. Razlog zasto je Stiv dao bas taj naziv se nalazi u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Stiv Džobs je kao mladić provodio dosta vremena na voćnacima jabuka. On je tada upražnjavao specijalnu dijetu koja se zasnivala na uzimanju samo na jednoj ili dve vrste hrane poput jabuka ili šargarepa nedeljama.

“Pošto su sada bili rešeni da započnu s poslom, trebalo im je ime. Džobs je otišao ponovo da poseti farmu »Svi smo jedno«, gde je potkresivao stabla grafenstajn jabuka, a Voznijak ga je pokupio na aerodromu. Dok su se vozili u Los Altos, razmatrali su različite mogućnosti. Pomišljali su na neke tipične tehnološke reči, kao što je »Matriks«, kao i na neologizme, poput »Egzekjuteka«, te izvesna neposredna i dosadna imena kao »Personalni računari Inc«.. Rok za donošenje odluke isticao je sutradan, kada je Džobs želeo da podnese papire. Džobs je najzad predložio Apple kompjuter. »Bio sam na jednoj od svojih voćnih dijeta«, objasnio je. »Upravo sam se vratio s farme jabuka. Zvučalo mi je to zabavno, energično i pitomo. Reč Apple (jabuka) ublažavala je reč 'kompjuter'. Pored toga, u telefonskom imeniku bismo bili ispred Atarija«. Rekao je Voznijaku da će se držati imena Apple ukoliko im ništa bolje ne padne na pamet do sledećeg popodneva. I tako je i bilo.”




U videu iz 2010. godine ispod, suosnivač Apple-a objašnjava poreklo naziva kompanije:



Gornja slika predstavlja rani Apple logo na kome Isak Njutn sedi ispod drveta jabuke.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: