Pronađi članak:

23. 10. 2011.

Rusija iznenađena otkrićem da Ajfon koristi i GlonasU Rusiji je sa velikim ponosom primljena vest da Epl (Apple) u svom najnovijem telefonu Ajfon 4S (iPhone) pored američkog sistema za globalno pozicioniranje (Global Positioning System, GPS) koristi i ruski globalni navigacioni sistem (ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система, ГЛОНАСС).

Sam podatak je postao jasno vidljiv pre par dana kad se na Eplovoj mrežnoj strani sa specifikacijama telefona u koloni o mogućnostima lociranja (Location) uz GPS pojavilo i GLONASS.
Vest je postala senzacija na ruskom internetu i u četvrtak je čak dospela na naslovnu stranu poslovnog dnevnog lista Vedomosti ( Ведомости). „Ukoliko Ajfon 4S zaista podržava Glonas, biće to prvi put da je ruski sistem dosegao svetsko tržište“, piše list.

Glonas je veoma precizan sistem koji se oslanja na potpuno različit skup satelita koji omogućavaju bolje pokrivanje na nekim mestima gde je GPS manje efikasan. Sistem je u proteklih deset godina prošao kroz težak period obnavljanja koje je krajem prošle godine pretrpelo jak udarac kad su tri satelita izgubljena zbog neuspešnog lansiranja. Međutim, početkom oktobra je ponovo dostigao punu konfiguraciju od 24 satelita.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: