Pronađi članak:

18. 12. 2011.

Apple: 5 predviđanja za 2012.



Iščekivati nešto novo iz Applea može biti rizična igra, što ne znači da s vremena na vreme nije zabavno „pogledati u pasulj”.

Predstavljamo vam pet stvari koje mislimo da se mogu očekitvati iz Applea sledeće godine. Nešto je zasnovano na istrajnim glasinama i znacima iz ove godine, a nešto čista spekulacija na osnovu trendova i navika kompanije kada je reč o izbacivanju novih proizvoda na tržište.

Važno je napomenuti da je nedostatak uobičajene predvidljivosti kod Applea ono što ovu komaniju čini tako zanimljivom za posmatranje. To je bilo najočiglednje u slučaju iPhonea 4S. Iako je većina medija i specijalizovanih blogova predviđala potpuno novi iPhone hardver, dobili smo malo „upeglaniji" iPhone 4. Naravno, Siri je ispala prilično cool, ali mnogi su očekivali nešto drugo.

No, da ne dužimo...



Još uvek bez TV seta

Proizvod o kome se šuškalo tokom 2011. godine, i to samo na osnovu nekih apstraktnih podataka, skoro sigurno je na putu da postane realna stvar, ali to se najverovatnije neće dogoditi sledeće godine.

U nedavno objavljenoj biografiji Stiva Džobsa, autor Volter Ajzakson pisao je o Džobsovim naporima da napravi TV set jednostavan za upotrebu koji je integisan sa raznim proizvodima i uslugama kompanije. „Voleo bih da stvorim TV set koji će biti besprekorno sinhronizovan sa svim našim uređajima i iCloudom. Imaće najjednostavniji korisnički interfejs koji možete da zamislite. Konačno sam mu dolijao”, pričao je osnivač Applea.

Naravno, veliko pitanje ostaje koliko daleko je Apple zaista napredovao na tom polju. U intervjuu za CNET Ajzakson je rekao da Apple nije „ni blizu” i da je sve „u domenu teorije”.

Krajem oktobra Bloomberg je javio da je kompanija angažovala članove osnivačkog tima iPoda i iTunesa za kreiranje TV seta, a nedavno je Piter Misek, analitičar iz Jeffries & Company tvrdio da je Apple ponudio Sharpu izradu displeja kako bi TV stigao u prodavnice do sredine 2012.

Ta procena je, međutim, prilično neosnovana, naročito uzevši u obzir gde se trenutno nalazi Apple sa svojim sektorom kućne zabave.
Nema sumnje da će TV set jednom ugledati svetlo dana, ali teško da će se to dogoditi u 2012.



Siri otvorena za programere

Govorni asistent živahnog glasa postao je hit od kad je ove jeseni uveden u iPhone 4S, ali nedostaje mu jedna krupna stvar. Trenutna implementacija je ograničena na upite partnetskim servisima, kao što su Wolfram Alpha i Yelp, uz aplikacije samog Applea. Nedostaje način da se Siri prikači na pola miliona aplikacija koje se nalaze u App Storeu.

Baš kao što su aplikacije iz te prodavnice pomogle da se prošire mogućnosti samog iPhonea, stvaranje govornih plug-inova za aplikacije mogao bi biti sledeći korak na putu da Siri postane još korisnija.




Appleu je trebalo manje od četiri meseca od lansiranja prvog iPhonea da objavi SDK, što je dovelo do nastanka Apple Storea 2008. U slučaju Siri, aplikacije su već tu, kao i alat za njihovo stvaranje. Međutim, sva magija Siri zavisi od Applea, a trenutno je ograničena na iPhone 4S.

Da li bi programeri hteli da rade dodatni posao samo za jedan uređaj? To su već učinili kad je iPhone 4 prešao na retina displej i kad je iPad dobio veću rezoluciju.



Kraj Mac Pro računara

Prodaja desktop računara nije ono što je nekad bila, u vreme kad je sredinom 2003. Apple predstavio originalni dizajn za Mac Pro (tada Power Mac G5). Iako je prodaja Mac harvdera otada znatno porasla, notebookovi su postali glavne zvezde budući da su 2004. premašili prodaju desktop računara ove firme. Te iste notebook jedinice sada su u opasnosti od istrebljenja zahvaljujući iPadu koji je sam „razbio” prodaju Macova prošle godine.

Zašto držati Mac Pro na tržištu i dalje? On je svakako vezan za korene Applea nudeći dizajnerima i profesionalcima stabilne, jake mašine za rad. Ali on je jedini proizvod iz linije Applea koji se više, jednostavno, ne uklapa. Macovi su u suštini zapečaćeni i moraju da se nose na popravku kod profesionalaca za sve što nije zamena RAM memorije.

To je standard za proizvođače PC-ja, ali Apple je napravio unosan posao na tome da stvari radi drugačije.

U izveštaju koji je u oktobru objavio Apple Insider, ne navodeći izvor, nagovešteno je da je došlo do velikog pada u prodaji ovih kompjutera čija je početna cena u SAD 2.499 dolara što je navelo izvršne direktore da razmotre da li se i dalje isplati investiranje u proizvod. Ta ideja dobija na težini ako se uzme u obzir činjenica da Mac Pro nije dobio istinski remont još od kada je prešao na Intelove procesore, jer se Apple više fokusirao na unapređenje Mac Minija, iMac i MacBook računara.

Pravo pitanje je kako će Mac Pro da se „pokloni”. Hoće li Apple da objavi njegov odlazak ili će to mesto samo da zameni nekim drugim proizvodom.



Apple prekida saradnju oko Google Mapsa

Još od prvog iPhonea Google je bio blisko povezan sa Appleovim iOS-om, ali to bi moglo da se promeni sledeće godine ukoliko kompanija pokrene sopstvenu uslugu sa mapama. Zašto bi Apple to radio? Zato što je tenzija između Googlea i Applea poslednjih godina narasla zahvaljujući usponu Andorida (Googleovog OS za mobilne telefone).
Što je još zamiljivije, Apple je objavio da prikuplja podatke o saobraćaju „radi izgradnje baze kako bi korisnicima iPhonea ponudio unapređenu uslugu mapiranja u narednih par godina”. To pre zvuči samo kao dodatni sloj na postojećoj usluzi mapiranja nego usluga sama po sebi.




Pa ipak, Apple je ove godne kupio i treću kompaniju za mapiranje, C3 Technologies, specijalizovanu za 3D slike. Jedina stvar koja pomalo „kvari” ova predviđanja je činjenica da je Apple obnovio svoj ugovor sa Googleom za korišćenje usluga mapiranja početkom godine, iako ne znamo do kada on važi.



Istinski novi iPhone

Od kada je proizveden prvi iPhone, Apple je svake godine predstavljao novu verziju, tako da je ovo skoro sigurna stvar. Do sada je taj ciklus podrazumevao redovna unutrašnja fina podešavanja i kompletan remont svake druge godine.

iPhone 4 je bio poslednja velika promena u dizajnu iPhonea, dok je 4S dobio na brzini.

Pre lansiranja 4S bilo je dosta glasina da Apple sprema drastičnu promenu dizajna. To se nije desilo, pa se sada svi klade na sledeću godinu.
Koje će opcije sve imati novi iPhone? Značajna stvar koju treba očekivati je veći ekran. Tradicionalni 3,5-inčni displeji su dobro služili Apple, ali drugi proizvođači su otišli na 4 inča, a neki i na više.

Na listu očekivanja treba staviti i prebacivanje na 4G mrežu,NFC i, naravno, uobičajene fine radove na kameri i procesoru.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: