Pronađi članak:

2.14.2012

Širokougaoni i fisheye objektivi za iPhoneDanas predstavljamo prvi test hardvera na Applemaniji, a to su Photojojo objektivi za iPhone – širokougaoni/makro i “fisheye”. Kamera na iPhonu je zaista kvalitetna, i šteta je fotografije ne dići na jedan novi nivo, a to ovi objektivi omogućuju na jednostavan i jeftin način.

Photojojo online dućan nudi razne objektive, torbe, okvire, držače i ostalu fotografsku opremu – kako za “prave” fotoaparate, tako i za mobilne telefone. Zbog kvalitetnih fotografija mi je za oko zapeo ovaj komplet širokougaonog/makro objektiva i “fisheye” objektiva. Cena im je vrlo pristojna, 20$ za široki (0.65x) i 25$ za “fisheye” (0.3x), a ako uzmete oba onda je to 40$ – što je stvarno malo za ono što dobijate.
Pošiljka, iako iz Amerike, stigla je prilično brzo, već za nekih nedelju dana. U paketu su ta 2 objektiva i navoji za njih, navoji su zapravo magnetni ring koji zalijepite oko vaše kamere te se dno objektiva tako pričvršćuje na kameru. Vrlo su stabilni. Trčanje i trešenje iPhonea objektiv nije ispao.Mali problem sa tim magnetnim prtenom je što kod iPhonea 4 prekriju blic, ali i to se moze rešiti tako da prerežete mali dio ringa. Što se tice iPhona 3G ili 3GS je već malo veći problem jer su oni lagano zaobljeni. Objektiv će se ipak zalijepiti, ali ćete prilikom slikanja imati veliki crni rub (vignette) pa slike neće izgledati tako dobro.

Kada stavite širokougaoni objektiv na iPhone on vrlo primetno raširi sliku, ali slika uopšte ne gubi na kvalitetu (malo se gubi boja na rubovima, ali to nije toliko uočljivo). Ovaj objektiv je odličan za snimanje npr. video logova ili slikanje na način da držite iPhone u ruci, a ne vidite što ćete slikati – sa ovime ćete sigurno biti u kadru!
Širokougaioni objektiv u suštini sadrži dva objektiva u sebi – prvi je standardni širokougaoni, a drugi je makro objektiv (kojeg dobijemo ako odvidamo donji dio objektiva). Ovaj objektiv je zaista super za slike s male udaljenosti, jer hvata i najmanje detalje!

“Fisheye” objektiv raširi sliku skoro dvostruko u odnosi na širokougaoni objektiv i zaobli je na rubovima pa je spektar vidljivosti prilično sirok, ali se gubi oštrina na rubovima, a donekle i boja. Ipak, sredina slike je još uvijek prilično oštra. Ovo je posebno zabavno za snimanje izbliza jer dobijete super efekt zaobljenja, ali možete i npr. uhvatiti puno ljudi čak i kada nemate puno mjesta za slikanje! Objektiv daje malo vinjete na rubu, ali prihvatljivo.

Kada prebacite na snimanje kod oba ćete objektiva izgubiti malo širine jer za video snimanje kamera malo zumira sliku (vjerojatno radi promjene rezolucije). Širokougaoni objektiv izgubi malo širine sa strane, ali kod “fisheye” objektiva nestanu vinjete što je izvrsno jer dobijete jako široku sliku bez crnih rubova!

Snimke sa oba objektiva ispadaju odlično, a u biti jedini problem je držanje iPhonea. Vrlo je teško ga stabilno držati u ruci i npr. hodati sa njime bez da se trese slika. Ali čak i to se može riješiti ako se kupi ili napravi drška, koja neće prenositi toliko trešnje na sam iPhone.

Sve u svemu, svakome tko želi imati nešto osim standardnog objektiva na iPhoneu (ili drugom mobitelu s kamerom) zaista preporučam ove objektive – cijena je pristupačna a kvaliteta izvrsna!

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: