Pronađi članak:

22. 6. 2012.

Apple 1 prodat za 374.500 USD


Početna cena za ovaj deo informatičke istorije, koji je predstavljen kao "početak revolucije personalnih računara", bila je 180.000 dolara, da bi se nakon nadmetanja između dvojice anonimnih kupaca popela do konačnih 374.000 dolara.

Izlicitirana cena za računar Apple 1 je rekordna cena za taj Appleov model. Jedan primerak je pre dve godine prodat za 213.000 dolara na aukciji u Londonu, dok je u 2010. godini jedan Apple 1 prodat za 160.000 dolara.

Osnivači Applea, Stiv Džobs i Stiv Voznijak, napravili su prvi Apple računar davne 1976. godine.
Interes za njihov proizvod prvi je pokazao lanac iz Silicijumske doline Byte Shop.

Vlasnik prodavnice Pol Terel naručio je 50 računara po ceni od 500 dolara po komadu. Dvojcu iz Applea bilo je potrebno 30 dana da ih sastave.

Računari su se prodavali u Byte Shopu po ceni od 666,66 dolara.



Ovaj veliki broj šestica se nije dopao nekim kupcima, ali je Stiv Voznijak pre nekoliko godina objasnio kako se došlo do te cene. “Džobs je želeo da računar prodajemo za 777,77 dolara, ali sam ga ubedio da je to previše. Složili smo se da cenu smanjimo na 666,66 tako što smo od mog srećnog broja 7 oduzeli 1”, objasnio je Voznijak.

Nakon ove narudžbine napravljeno je još 150 komada Apple 1 računara koje su prodavali prijateljima i ostalim prodajnim lancima.

Apple 1 je u svoje vreme izazivao oduševljenje, baš kao i današnji proizvodi - navodi Sotheby, i dodaje kako se radi o sasvim drugačijem računaru od današnjih.

Licitirani računar još je uvek u funkcionalnom stanju, no nedostaju mu monitor, tastatura, napajanje i kučište.

Pored računara Apple 1 nepoznati kupac je dobio i kasetni interfejs, originalnu ambalažu, izvesnu količinu promotivnog materijala i priručnik za rukovanje.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: