Pronađi članak:

26. 6. 2012.

Apple ometa prodaju Kodakovih patenata


Kompanije Eastman Kodak, koja je u januaru ove godine podnela zahtev stečajnom sudu u Njujorku za zaštitu od stečaja, javno se požalila početkom ove nedelje da kompanije Apple i FlashPoint Technology ometaju prodaju njenih patenata.

Kodak je početkom meseca podneo zahtev sudu da odobri poverljivu aukciju njegovih digitalnih patenata, koja bi trebalo da bude okončana do početka avgusta. Kompanija je svoje patente podelila u dve grupe koje će se prodavati odvojeno, jednu nazvanu Digital Capture i drugu pod imenom Kodak Imaging Systems and Services (KISS).

Kompanija Apple je stečajnom sudu podnela zahtev u kome se tvrdi da 10 patenata iz grupe Digital Capture pripada zapravo njoj, pozivajući se na to da su u patentima iskorišćeni njeni pronalasci. Dodatni problem predstavlja sporazum koji je Apple 1996. godine sklopio sa kompanijom FlashPoint Technology prema kome se Appleova prava na Kodakove patente automatski prenose na kompaniju FlashPoint.



Kodak je ranije podneo zahtev sudu da onemogući kompanijama Apple i FlashPoint da polažu prava na njegove patente pod bilo kakvim uslovima, uključujući i pozivanje na pronalaske.

Analitičari smatraju da je namera Applea da što je moguće duže odloži plaćanje patentnih prava Kodaku, kao i da se uključi u prodaju patenata kada do nje dođe. Sa druge strane, Kodak planira da proda sve digitalne patente koje poseduje (ili deo patenata) neopterećene bilo kakvim sumnjama ili zahtevima, kako bi što više uvećao njihovu vrednost. Nosioci patentnih prava bi bili zaštićeni odredbama ugovora o prodaji, navode predstavnici Kodaka.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

mikro

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: