Pronađi članak:

16. 6. 2012.

Saradnja kompanija Apple i TomTom



Kompanija Apple saopštila je da je potpisala ugovor o saradnji sa poznatim proizvođačem digitalnih mapa, holandskom kompanijom TomTom.

Saradnja dve kompanije je najavljena na konferenciji na kojoj se okupljaju programeri iz čitavog sveta (Apple Worldwide Developers Conference, WWDC), koja se održava od 11. do 15. juna u San Francisku, a na kojoj je u ponedeljak predstavljen novi iOS 6 i noci MacBook Air i Pro računari.

Predstavnici Applea najavili sa da će naredna verzija operativnog sistema iOS sadržati i aplikaciju sa mapama, sa uobičajenim mogućnostima kao što su kartografski prikaz, navigacija od tačke do tačke, interaktivni 3D prikaz itd. Na taj način, Appleova aplikacija će direktno konkurisati Googleovoj aplikaciji Google Maps za mobilne uređaje

Kompanija TomTom trenutno snabdeva mapama i odgovarajućim podacima kompanije Samsung, Research In Motion (RIM) i Google, ali se nakon ove najave očekuje da će njena saradnja sa Appleom biti intenzivnija nego sa pomenutim kompanijama.

Predstavnici kompanije TomTom saopštili su da njihove digitalne mape pokrivaju oko 200 zemalja širom sveta. U okviru mapa korisnicima je na raspolaganju i planer putovanja i “žive” informacije o saobraćaju.



Osim toga, ova kompanija sa sedištem u Amsterdamu proizvodi prenosive uređaje za navigaciju i informaciono-zabavne sisteme za ugradnju u atomobile, a nudi i usluge upravljanja automobilskim parkovima u kompanijama. Među njenim klijentima nalaze se internet kompanije, operatori mobilne telefonije, proizvođači mobilnih telefona, državne ustanove i agencije itd.

Prema odredbama sporazuma o saradnji, kompanija TomTom će biti glavni Appleov snabdevač digitalnim mapama, ali ne i jedini, budući da njene mape još uvek ne pokrivaju teritoriju nekih zemalja, kao što je primera radi Kina.

Predstojeći Appleov operativni sistem iOS 6 sadržaće mape sa vektorizovanim elementima što će omogućiti gladak prikaz grafike i teksta, kao i uveličavanje i smanjivanje prikaza. Appleove mape će omogućavati kretanje od tačke do tačke pomoću glasovnih uputstava, interaktivni 3D prikaz, ažurne informacije o stanju u saobraćaju u realnom vremenu, uz prikaz alternativnih puteva, a nudiće i informacije o više od 100 miliona lokalnih firmi.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: