Pronađi članak:

25. 8. 2012.

Doneta presuda u slučaju Apple - Samsung


Danas je okončana pravna bitka između kompanija Apple i Samsung koja traje već neko vreme. Obe kompanije su iznosile svoje strane priča na sudu i danas je doneta odluka u korist Apple-a.

Samsung je proglašen krivim za kršenje nekoliko patenata u vlasništvu kompanije Apple.

  • Samsung je proglašen krivim za kršenje velikog broja Apple-ovih patenata na uređajima poput Captiavte, Continuum, Droid Charge, Exhibit, Prevail, Galaxy S 4G, S II AT&T, SII T Mobile, Galaxy Tab, Gem, Indulge, Infuse 4G, Mesmerize, Nexus S 4G, Tranform i Vibrant
  • Samsung je namerno prekšio većinu patenata i rečeno je da su trebali da budu pametniji
  • Svi Apple-ovi patenti su potvrđeni kao validni
  • Samsung mora da plati 1.051.855.000 dolara (milijardu pedeset miliona osamsto pedeset i pet hiljada) štete Apple-u
  • Apple nije prekršio ni jedan Samsungov patent
  • Apple ne mora da plati ništa Samsungu za štetu

Ovaj dan je važan za Apple iako nije pobeio u svemu ali će Samsung snositi ozbiljne posledice, a i akcije Apple-a su skočile na 670$.



Evo Apple-ove zvanične izjave:

“We are grateful to the jury for their service and for investing the time to listen to our story and we were thrilled to be able to finally tell it. The mountain of evidence presented during the trial showed that Samsung’s copying went far deeper than even we knew. The lawsuits between Apple and Samsung were about much more than patents or money. They were about values. At Apple, we value originality and innovation and pour our lives into making the best products on earth. We make these products to delight our customers, not for our competitors to flagrantly copy. We applaud the court for finding Samsung’s behavior willful and for sending a loud and clear message that stealing isn’t right.”


A evo i Samsungove:

“Today’s verdict should not be viewed as a win for Apple, but as a loss for the American consumer. It will lead to fewer choices, less innovation, and potentially higher prices. It is unfortunate that patent law can be manipulated to give one company a monopoly over rectangles with rounded corners, or technology that is being improved every day by Samsung and other companies. Consumers have the right to choices, and they know what they are buying when they purchase Samsung products. This is not the final word in this case or in battles being waged in courts and tribunals around the world, some of which have already rejected many of Apple’s claims. Samsung will continue to innovate and offer choices for the consumer.”

Šta mislite o ovoj presudi?

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: iJailbreak

5 коментара:

  1. Umesto da sve kompanije iskljucivo trose svoj novac na inovacije, oni se vuku po sudovima i trose grdne pare na advokate i slicne gluposti (bez uvrede)!!
    To je moje misljenje. Imam iPhone, ali mi se sada Android pogotovo svidja bas zbog novih stvari, koje kod Apple-a mozemo samo da sanjamo. Android (Google) polako, kroz sve svoje proizvode i servise, donosi buducnost..
    Mislite svojom glavom. Ne mrzite sve Android telefene zato sto oni koriste patente (koje je Apple zacrtao da su njegovi).
    Apple nije jedino sto mozete da volite. Otvorite se i za druge stvari! Anonimus sa iPhonom, i verovatno buducim Samsungom.

    ОдговориИзбриши
  2. Smatram da je ova presuda politički motivisana u tom smislu da brani američku kompaniju, koja najbolje posluje od svog postojanja i daje veliki doprinos američkoj ekonomiji pogotovu u ovako teškom i kriznom vremenu.
    Veoma poštujem Apple kompaniju. Imaju fantastične proizvode koje takođe posedujem (čak 2 iPhone, 3g i 4g). Njihov sam veliki fan do skoro bio..
    Zameram im puno na zatvorenosti OS-a i pokušajima da nas kao korisnike ograniče u korišćenju. Ne vidim svrhu svega što rade jer da nije ljudi poput,“Saurika“ iPhone nikada ne bi dostigao ovoliku popularnost!
    Samsung tek od skora veoma poštujem kao proizvođača. Posedujem telefon Samsung Galaxy Note i Tablet GT-10.1. Samsung i android koristim sa ogromnim zadovoljstvom ne bojeći se da će mi sledeći update zaključati telefon.
    Otvorite vidike i upustite se u avanturu jer će vam doneti olakšanje i uživanje u svakodnevnom korišćenju.
    Za sada toliko.
    IPhone i Samsung fan.
    Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemozes biti i Apple fan i Samsung fan,ako hoces fen za kosu ili frizider onda kupis samsung ako hoces BEST OFF onda je to kralj svih vremena a to je APPLE...mora da se zna ko okrece antenu a ko gleda TV......Uzaludno komentarisete parce bezvredne plastike (samsung)koja je dostupna za 1 dinar svima u cak sve tri mreze...netreba vise nista da se polemise ima ih na kilo

      Избриши
    2. Vidim da je tvoj slučaj malo zamršeniji.. Ili si neki klinac(molim se da jesi)kome roditelji kupuju sve, a da ne pominjem da NE POZNAJEŠ srpsku gramatiku. Ako si neki matori magarac, onda srećno sa zaludničkom idejom da je Apple uvek najbolji. Sutra ćes prodati prodati bubreg, pa staru majku.. Otrezni se!! Anonimus

      Избриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: