Pronađi članak:

14. 9. 2012.

iPhone 5: Sve što trebate da znate



Posle dugog čekanja Apple je na konferenciji u San Francisku konačno predstavio dugo očekivani novi model svog telefona koji je nazvan iPhone 5. Većina glasina koje ste mogli da čitate o njemu na iAnatomiji su se uglavnom ostvarile.

U ovom članku objedinićemo sve njegove osobine: dizajn, hardver, softver, cene, dostupnost i sve ostalo.


Dizajn

Ono što prvo primetimo jeste ogroman Retina ekran dijagonale 4 inča. On je viši za 9mm ali je ostao iste širine, a Apple nije ovo slučajno uradio već je vodio računa o tome da iPhone i dalje može da se koristi jednom rukom.

Ekran nije bolji samo zato što je duži za tih desetak milimetara. On je napredan u smislu što koristi novu tehnologiju za dodir. Apple inženjeri su integrisali senzore za dodir u ekran pa je sada tanji za 30%, a uklonivši jedan sloj iz ekrana, slika je jasnija, ima manje odsjaja od sunca. Ovo ga čini najnaprednijim ekranom na svetu. Zasićenost bojama je veća za 44% tako da je sada u pitanju sRGB specifikacija i najtačniji ekran na tržištu.


Zatim tu je dizajn kućišta. Može se reći da je inspirisan predivnim iPhonom 4 koji je u svoje vreme izazvao revoluciju u dizajnu. iPhone 5 je viši i tanji i dolazi u dve kombinacije boja Black & Slate i White & Silver. Razlika je u leđima telefona koja više nisu od stakla već su u kombinaciji aluminijuma (od kojeg se prave Mac-ovi) i stakla. Ram telefona je sada u boji telefona, a ne u boji metala.

  • Debljina: 7,6 (18% tanji)
  • Težina: 112g (20% lakši)
  • Zapremina 3,31inča³ (12% manje zapremine)

Po ovim specifikacijama vidite koliko je tanji i lakši. Uprkos tome njegova specijalna fabrička izrada dijamantskim svrdlima mu daje izgled ozbiljnosti i preciznosti, kao da je u pitanju sat ili parče nakita.



Po prvi put priključak za slušalice je pomeren dole umesto gore, ovo je svakako prektičnije kada držite telefon u ruci.




Donji zvučnik i mikrofon su sada asimetrični i nalaze se na istom mestu. Ima tri mikrofona (prednji, zadnji i donji). Prednja kamera je sada locirana iznad zvučnika (o kamerama detaljije u odeljku hardver ovog članka).

Sočiva kamera nisu od običnog stakla već je Apple išao korak dalje i napravio ih od kristala safira. Ona imaju veću transparentnost i otpornija su na grebanje.

Dizajn iPhona 5 možete pogledati u našoj galeriji.

Hardver

iPhone 5 poseduje najnoviji Apple A6 čip. To je dvojezgarni čip ali najnapredniji iz Apple-ove fabrike. On je duplo brži ali je za 22% manji od prethodnika. Grafika je takođe duplo brža a njen čip sačinjen je od tri jezgra. Sve ovo nije uticalo na bateriju. Čip je napravljen tako da dobro raspolaže energijom:

  • 8h surfovanja preko 3G
  • 8h razgovora preko 3G
  • 8h razgovora preko LTE
  • 10h surfanja preko WiFi
  • 10h slušanja muzike
  • 40h gledanja videa
  • 225h standby

Veći Retina ekran omogućava da vidite više sadržaja, logično. Rezolucija ekrana je 1136x640 piksela dok je njihova gustuna 326 piksela po inču. Apple je pozvao programere da prilagode postojeće aplikacije na izdužen ekran. A aplikacije koje ga ne podržavaju, biće prikazane sa crnim pravougaonicima iznad i ispod.

Novi iPhone dolazi sa 4G LTE tehnologijom uz pomoć koje surfujete, strimujete i preuzimate sadržaj po neverovatnim brzinama. Na žalost LTE nije dostupan u našoj zemlji, a broj zemalja koje ga podržavaju nije veliki. Kompletna lista zemalja sa LTE se nalazi ovde. Oni koji imaju LTE tehnologiju u svojoj zemlji uživaju u prenosu podataka od 100mbps!



Osim standardnih mreža operatera GPRS, EDGE, EV-DO, iPhone 5 podržava i naprednije poput HSPA, HSPA+ i DC-HSDPA. iPhone 5 dolazi u tri modela (dva GSM i jedan CDMA) u zavisnosti od frekvencija svetskih operatera. Detaljnije o modelima pročitajte ovde.

iPhone poseduje nano-SIM karticu. Na ovo su se inženjeri Apple-a odlučili iz razloga uštede prostora. Ona je za 44 procenata manja nego micro-SIM. iPhone 5 poseduje jedan čip koji barata prenosom glasa i podataka. Kod ostalih telefona ovo nije slučaj već poseduju dva zasebna čipa.

Pitali smo domaće operatere da li planiraju u svojoj ponudi nano-SIM kartice? Evo šta su nam odgovorili:


Zadnja (iSight) kamera od 8MP je kao na iPhone 4S sa razlikom što su sočiva od kristala safira a ne od stakla. Može da snima HD video do 1080p. Kamera je poboljšana i obogaćena nekim novim funkcijama.



Od novina tu su panorama režim i dinamični režim pri slabom osvetljenju. Panorama režim omogućava da pravite panoramske fotke do 240 stepeni vidnog polja. Uz pomoć žiroskopa i A6 čipa lagano možete da napravite fotke visoke rezolucije do 28 meega-piksela!


Prednja (FaceTime) kamera je poboljšana i sada pravi fotke od 1.3MP, snima video u HD modu od p720 i 30 frejmova po sekundi.

Kakve fotke pravi iPhone 5 možete pogledati ovde.

Dodatna oprema:

Posle deset godina, USB dock konektor je promenjen i on je sada znatno manji, i ima ime - Lightning (munja). On može da se utakne u iPhone na obe strane, a to smanjuje nepotrebne muke. Dolazi uz sve nove proizvedene iUređaje. A za stare postoji i adapter koji se pričvrsti na Lightning. Osim što je doneo više mesta u telefonu za hardver, ne donosi veće brzine.




Uz iPhone 5 idu i potpuno nove super slušalice na kojima je Apple radio čitave 3 godine. I one imaju svoje ime - EarPads. Apple-ovi inžinjeri su imali jedan cilj u njihovoj izradi, da zvuk bude kao da sedite u sobi sa zvučnicima.



Kao prvo po dizajnu i kvalitetu završne obrade one su totalno Apple. Iako jedan model ne može da pasuje milionima ljudi, Apple se potrudio da uradi baš to. Audio kvalitet slušalica je impresivan. One imaju otvore pa slušalica deluje kao zvučna komora što zvuku daje dublje bas tonove. Detaljnije o slušalicama u ovom članku.

Kako se iPhone 5 poredi sa prethodnim modelima možete pogledati ovde. Ako želite da vidite koliko je zaista lep i tanak iPhone 5, pogledajte ove snimke novinara koji su imali priliku da ga drže u rukama.

Pogledajte Apple-ov promo video za iPhone 5:



Softver

iPhone 5 će doći sa najnovijim iOS 6 mobilnim operativnim sistemom i svim njegovim odličnim funkcijama Mape, Siri, iCloud i ostalo. O njima opširno čitajte ovde.

Neće sve funkcije biti dostupne u svim zemljama. Pogledajte tabelu zastupljenost funkcija u iOS 6 prema zemljama ovde. iOS 6 će biti dostupan za besplatno preuzimanje 19. septembra.

Dostupnost

Pretprodaja počinje danas online, a u Apple prodavnicama će moći da se kupi od 21. septembra u SAD, Australiji, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Hong Kongu, Japanu, Singapuru i Velikoj Britaniji. Cene uz dvogodišnji ugovor kod američkih operatera će biti sledeće:

  • 16GB - 199$
  • 32GB - 299$
  • 64GB - 399$

Cene otključanih iPhona 5 u SAD (Na cene ide taksa koja varira u zavisnosti od države):

  • 16GB - 649$
  • 32GB - 749$
  • 64GB - 849$

U petak, 28. septembra iPhone 5 će početi da se prodaje u sledećim zemljama: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Irska, Italija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska.

Ovo znači da su cene iPhona 4 i 4S pale i one uz dvogodišnji ugovor iznose:

  • iPhone 4 (8GB) - besplatan
  • iPhone 4S (16GB) - 99$

Detaljnu specifikaciju možete pogledati ispod:



Zanima nas vaše mišljenje o novom iPhonu 5. Napišite u komentarima utiske, da li ćete ga kupiti? Ako nećete, zašto?

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: apple

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: