Pronađi članak:

13. 9. 2012.

Novi iPod touch 5. generacije: Sve što trebate da znate



Nakon iPhonea 5 koji smo, videli u glasinama pre nekoliko meseci, predstavljanje iPod touch-a pete generacije bilo je jedino veliko iznenađenje jučerašnje prezentacije. Da vidimo šta nam sve nudi novi iPod touch.

Hardver

Ono što prvo upada u oči je, naravno, ekran. On je 4 inča po dijagonali a rezolucija je 1136 x 640, dakle, reč je o istom Retina ekranu koji se ugrađuje i u iPhone 5. Biće tu više prostora za sve vaše omiljene igre, filmove, knjige a više sadržaja prilikom internet aktivnosti. Za pokretanje je zadužen A5 procesor, stari znalac koji svoj zadatak bespekorno obavlja u iPadu 2 kao i iPhonu 4S. I najzahtevnije igre neće biti problem za iPod touch 5G. Novi Lightning dock priključak uskoro će zaživeti na svim mobilnim Apple uređajima. Ipak, mora se priznati da je vrijeme za promenu bilo zrelo odavno. Iz Apple obećavaju i da baterija sad ima veći kapacitet.






Dizajn

Nakon što prestanemo da zurimo u ekran možemo primetiti da je kompletno redizajniran. Uređaj je neverovatno tanak debljine 6mm a težak je svega 88g. Najpametnija odluka donešena je za materijal koji će se korisiti za leđa. Aluminijum je ovaj put brušen a ne poliran da izgleda hromirano. Svi koji su posedovali neki iPod touch, bilo koje generacije, znaju kakvi su problemi sa ogrebotinama. Sada će situacija biti donekle olakšana. Po prvi put jedan uređaj ponuđen je u drugoj boji osim crne i biele. iPod touch 5G će se budućim vlasnicima nuditi u crnoj, beloj, plavoj, žutoj i crvenoj. Ove boje nisu jarke kao što smo navikli od Apple-a, već su "isprane" pa crna deluje tamono sivo, bela - svetlo sivo itd. Ovim bojama iPod touch-u je vraćen mladalački duh koji iPod poseduje još od najranijih dana. Tu je i nešto što se naziva iPod touch loop – u ćošku zadnje strane aliminijumska zakačaljka koja služi da prikačite kaišić i iTouch nosite oko zgloba ruke kao kameru.



Kamera

iPod touch je dobio ozbiljnu kameru. Četvrta generacija imala je (kao i iPad 2 nakon nje) običnu kameru koja nije bila preterano korisna. U Appleu su odlučili kupcima pokazati da odabirom iToucha neće mnogo kaskati za iPhoneom. iSight kamera sa unapređenom optikom ima senzor koji može praviti fotke od 5MP i video u 1080p HD. Prednja, Facetime kamera takođe sada dobija famozno HD u nazivu, ima 1.2MP i 720p video kvalitet.





Dolazi sa iOS 6 i koristi sve njegove odlične funkcije pa i Siri asistenta. Pretprodaja iPod touch-a 5. generacije počinje 14. septembra i biće omogućeno lasersko graviranje na poleđini. Evo su cene:

  • 32GB - 299$
  • 64GB - 399$

Da, dobro ste primetili, iPod touch neće biti dostupan u verziji od 16GB što će zasmetati mnogima. Ali tu je novi iPod nano koji se pravi samo u tom kapacitetu.

Pogledajte video demo iz ruke:



Tehničke karakteristike (klik za punu veličinu):



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio apple

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: