Pronađi članak:

15. 9. 2012.

Novinar se tajno zaposlio u Foxconn fabrici gde se prave iUređaji - izdržao 5 dana



Novinar kineskog dnevnika Shanghai Evening Post zaposlio se u fabrici korporacije Foxconn u Tai Juanu i otkrio u kakvim užasnim uslovima žive i rade zaposleni u postrojenju koje proizvodi dugo očekivani novi model mobilnog telefona iPhone 5, američke kompanije Apple.

Fabrika koju je odabrao postala je poznata po masovnom štrajku radnika u martu, a novinar je zbog, kako je rekao, loših uslova za rad, u njoj uspeo da provede samo 10 dana.

Posle sedam dana treninga, počeo je da sastavlja prvi iPhone 5, u mestu gde se planira proizvodnja 57 miliona tih aparata godišnje.

Nova omiljena igračka Apple fanova proizvodi se u zastrašujućim uslovima u Kini: iPhone 5


Do posla je došao tako što je kontaktirao kadrovsku službu fabrike, gde mu je rečeno da svako ko je zdrav i poseduje ispravne lične isprave može da se prijavi za posao.




Dok je popunjavao prijavu, radnik osiguranja ponudio mu je pomoć da brže dodje do zaposlenja ako mu da 100-200 kineskih juana (jedan juan vredi oko šest američkih dolara).

Teraju ih da rade i noću, a onda - na ples!



Novinar, čiji identitet nije objavljen, nazavo je spavaonicu koju "Fokskon" koristi za svoje zaposlene "noćnom morom".

Njegova pitanja o velikoj stopi samoubistava instruktori nisu ignorisali, ali nisu bili spremni ni da preterano diskutuju o njima.

"Posle treninga, tražili su da počnemo s radom, iako je već noć. Smemo da odmaramo samo tokom dana. Posle svih intenzivnih treninga i sastanaka, imao sam groznicu i tešku glavobolju. Pre nego što počnem s poslom, tražio sam da posetim bolnicu, ali tu radi samo jedan doktor, koji u isto vreme leči četiri -pet pacijenata", kaže novinar. "Tokom vikenda organizuju se druženja radnika, na kojima se pleše".

"Domaćin zabave je uzeo mikrofon i rekao: 'Svi smo pod prevelikim stresom svakoga dana, a ne smemo da vrištimo dok radimo. Ovde možemo da galamimo do mile volje i da se oslobodimo stresa", navodi se u svedočenju.

Večera se u 23.00, a posle ponoći nastavlja se s radom.

Svaki iPhone koji sklope opsuju



"Poleđina iPhona 5 pored mene je prolazila svake tri sekunde. Moram je uzeti i označiti četiri mesta na njoj, pa je vratiti na traku za manje od te tri sekunde i bez grešaka. Posle nekoliko sati takvog rada počinje da me boli vrat i mišići u rukama. Novi radnik koji je sedeo preko puta mene bio je iscrpljen i nakratko legao. Supervizor ga je video i kaznio time što je stajao 10 minuta u ćošku, kao nekada u školi. Radili smo non-stop, od ponoći do šest ujutru, ali morali smo da ostanemo duže, jer traka ide i niko ne sme stati. Umirem od gladi i potpuno sam iscrpljen... Konačno smo prestali s radom u sedam ujutru", piše dalje u ispovesti.




Narednog dana šefovi, piše kineski novinar, radnike tretiraju na isti način i svi zaposleni su besni.

"Svaki put kada neko od nas uzme jedan deo iPhona 5, bacimo ga na traku i psujemo, kako bismo se oslobodili stresa", piše dalje kineski lažni radnik.



Kineski radnici dobijaju samo 8 dolara od svakog iPada 2.

Dok američki gigant Apple očajnički pokušava da se predstavi kao kompanija koja vodi računa o svojim zaposlenima, pojavila se informacija da zaposleni u kineskim fabrikama dobijaju ukupno osam dolara od prodaje svakog iPada 2, koji košta 499 dolara.

Nekoliko novina citira pisanje lista Korea Daily koji tvrdi da radnici u regionu dobijaju 1,6 procenta, dok Apple uzima 150 dolara, ili oko 30 procenta maloprodajne cene tablet računara.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: blic

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: