Pronađi članak:

4. 10. 2012.

EU: Apple prećutkuje važne činjenice


Komesar Evropske unije za pravosuđe Vivijan Reding savetovala je zemlje članice da pokrenu postupak protiv firme Apple, jer, kako je navela, nekorektno informiše kupce o pravima na garanciju za proizvod prećutkujući važne činjenice.

Tako, posle "Gugla" koji je već imao posla sa zaštitnicima pravila o tržišnoj konkurentnosti, sada Redingova u ime EU namerava da objasni drugom velikom američkom koncernu - Appleu kako se igra po evropskim pravilima

Apple kupcima iPhonea, iPada ili meka nudi plan "zaštite" proizvoda (Apple Care) kojim se normalna garancija od godinu dana produžava na dve ili tri godine, a to, ali to, u slučaju "Macbooka" košta 249 evra.

Međutim, kako prenosi Slobodna Evropa, Apple je propustio da kupcima pruži jasne, verodostojne i kompletne informacije o garanciji koja im sleduje prema pravu EU.

EU smatra da Apple prećutkuje važnu činjenicu. Predsedavajući Pravnog odbora Evropskog parlamenta Klaus-Hajner Lene, kaže da svaki kupac u EU automatski stiče pravo na dvogodišnju garanciju.

Doduše, Appleu se mora priznati da njegova garancija prevazilazi uobičajene odredbe i pokriva sve nedostatke i manjkavosti proizvoda, a ne samo one koji su bili prisutni već prilikom kupovine.
Lene, međutim, smatra da u praksi nema velike razlike, "sve i ako Apple formalnopravno u određenim tačkama ima pravo, njegove odredbe o garanciji navode na pogrešne zaključke. I to mora da se ispravi."

Lene je zajedno sa drugim poslanicima Evropskog parlamenta napisao protestno pismo i poslao ga komesarki za pravosuđe Vivijani Reding, a žalbe je Briselu predalo još jedanaest udruženja za zaštitu potrošača.

Redingova je reagovala savetujući dotičnim zemljama da same pokrenu postupak protiv Applea, jer ona nema pravo da to direktno uradi. Kada je reč o zaštiti potrošača, Brisel sme samo da opominje i poziva države i firme da se pridržavaju zakonskih odredbi.

Pismo je upućeno i nemačkoj ministarki za zaštitu potrošača Ilzi Ajgner koja bi u rešavanje ovog slučaja mogla da uključi Savezni zavod za zaštitu potrošača, ili da traži od sličnih institucija da podnesu tužbe protiv Apple.

U Italiji je Apple već morao da plati 900.000 evra zbog sistema "Apple care". Pravni ekspert Lene se nada da će kupci i u Nemačkoj moći da dobiju natrag novac koji su platili Appleu za garanciju na kupljeni proizvod.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: