Pronađi članak:

21. 3. 2013.

WhatsApp uvodi godišnju pretplatu



WhatsApp je sigurno jedan od najpopularnijih klijenata za razmenu poruka koji radi na više platformi. Dostupan je ne samo korisnicima iOSa i Androida nego i uređajima koji koriste Windows Phone, Symbian, BlackBerry, pa čak i za neke S40 Nokia modele. Jan Koum, CEO ove kompanije, izjavio je kako će ova aplikacija na iOSu uskoro slediti pretplatnički model koji je poznat korisnicima Android i WP uređaja.

Trenutno, ova popularna aplikacija dostupna je na App Store-u po jedinstvenoj ceni od 0,99$, međutim korisnici Android i WP uređaja mogu je besplatno koristiti prvih godinu dana da bi zatim plaćali godišnju pretplatu za korištenju u iznosu od 0,99$. Taj model poslovanja biće primenjen i na iOS tokom ove godine a tačan datum uvođenja ovih noviteta nije poznat.




Prema Koum-ovim rečima, ovo će se odnositi samo na nove korisnike, dok će svi oni koji su ranije kupili aplikaciju nju i dalje moći koristiti bez pretplate. Ono što se ovdje ne spominje je činjenica da niko ne garantuje da ni postojeći korisnici neće kasnije biti “zamoljeni” da pređu na novi poslovni model a pitanje ovde nije da li će se to desiti nego kada. U ovom trenutku predviđa se da WhatsApp koristi više od 100 milouna Android korisnika i da se dnevno sa svih platformi pošalje oko 17 milijardi poruka.

Iako cena ni u jednom slučaju nije preterana mnogi korisnici će se još više okrenuti besplatnim alternativama kao što su Viber, Tango i naravno, iMessage. Šta vi mislite o ovoj promjeni, da li ćete nastaviti da koristite WhatsApp ili ćete preći na nešto drugo?

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

1 коментар:

  1. Анониман21. март 2013. 11:37

    Ne, ako budu uveli pretplatu, preći ću na neki drugi servis koji je besplatan. Dizajn je jako dosadan i monoton. WhatsApp je dobar servis ali nije toliko dobar. ;)

    ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: