Pronađi članak:

24. 2. 2021.

Apple je prestigao Samsung po prodaji telefona po prvi put od 2016. godine



Samsung je godinama dominirao tržištem pametnih telefona. S obzirom na to da proizvodi široku paletu telefona, od premijum do budžetskog segmenta, dominacija južnokorejske kompanije ne predstavlja iznenađenje. Međutim, prema najnovijim izveštajima sa tržišta, čini se da je Apple prvi put od 2016. godine uspeo da prestigne Samsung.

Prema navodima istraživačke kompanije Gartner, Apple-ov rast je na godišnjem nivou iznosio 14,9%, dok je Samsung zabeležio pad prodaje za 11,8% u istom periodu. Gledajući 2020. godinu, Apple je ostvario rast od 3,3 procenta, dok je Samsung ima pad od 14,6 odsto. Ovo je prilično zanimljivo ako znamo da Apple prodaje samo nekoliko iPhone modela, u poređenju sa Samsungom koji ima širu rasprostranjenost na tržištu.



Prema navodima Anshula Gupte, višeg direktora istraživanja u Gartneru, izgleda da je 5G pomogao u podsticanju potražnje za pametnim telefonima čak i tokom ekonomske krize koju je izazvala pandemija. "Prodaja većeg broja 5G pametnih telefona i pametnih telefona iz nižeg i srednjeg segmenta smanjila je pad tržišta tokom 2020. Iako su potrošači ostali oprezni u trošenju resursa, 5G telefoni i funkcije pro kamera su ohrabrile krajnje korisnike da u ovom periodu kupe nove pametne telefone ili nadograde svoje trenutne uređaje".

Ostaje da se vidi da li će Apple uspeti da održi svoje vođstvo ili će Samsung moći da se oporavi. Raniji izveštaji sugerišu da bi kineski proizvođači telefona, kao što su Xiaomi ili Oppo, mogli eventualno dominirati na tržištu sada kada Huawei polako gubi tržišno učešće koje je imao.







Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: benchmark

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: