Pronađi članak:

13. 2. 2021.

Priprema se zakon koji bi "uništio iPhone kakav poznajemo"Apple i Google imaju sličnu "politiku" kada su u pitanju njihove prodavnice aplikacija. Ipak, ono po čemu se razlikuju, menja stvari gotovo iz korena za tvorce programa.

Dok Apple ne dozvoljava da se aplikacije na njihove uređaje skidaju sa bilo kod drugog mesta osim sa App Store, Google to dozvoljava svojim korisnicima (mada ne preporučuje).

Naravno, i jedna i druga kompanija uzimaju procenat od developera kada se video-igra ili neka druga aplikacija preuzmu sa zvaničnih prodavnica. Upravo takvom načinu distribucije, developeri pružaju sve veći otpor, a nedavni primer je kompanija Epic Games, koja je povukla Fortnite iz Apple prodavnice.Politika koju Apple vodi je dugo bila pod lupom regulatornih tela, a sada je jedna od država u SAD, Severna Dakota, predstavila zakon po kom developeri više ne bi bili ograničeni time da moraju da objavljuju aplikacije samo na App Store, a ne bi bili ograničeni ni na njihove sisteme plaćanja unutar aplikacija.

Mada bi to bilo obavezujuće samo za Severnu Dakotu, moglo bi da ima mnogo veće posledice - vrlo lako bi se proširilo na ostatak SAD, a onda možda i dalje, preko granica, piše portal The Verge.

Ovaj zakon bi omogućio developerima da svoje aplikacije ponude i putem alternativnih prodavnica, a velikim kompanijama bi zabranio odmazdu bilo kakve vrste u tom slučaju. Ovako bi se sav novac slivao direktno u džepove developera, pa bi samim tim i njihove usluge mogle da budu jeftinije.

Prvi čovek za privatnost kompanije Apple, Erik Nojenšvender, pred senatskim odborom Severne Dakote rekao je da ovaj zakon "preti da uništi iPhone kakav poznajemo", odnosno da će uticati na smanjenu sigurnost korisnika, kao i na performanse.

Kako kaže, dosadašnjom praksom su se trudili da zaštite korisnike, a ukoliko se omogući preuzimanje aplikacija sa svih strana, to bi ugrozilo ne samo privatnost, već i bezbednost.

Dejvid Hajnmejer Hanson, jedan od osnivača kompanije Bandcamp (koja je takođe imala problema sa "jabukom"), smatra da bi donošenje ovakvog zakona značilo i "kraj monopolističkom ponašanju" kojim Apple gospodari tržištem.

Što se samog zakona tiče - senator Džeri Klajn rekao je kako je još potrebno o njemu razmisliti, i da se trenutno ne preduzimaju nikakve akcije.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: