Pronađi članak:

22. 3. 2021.

Apple se u Brazilu suočava sa kaznom od dva miliona dolara zbog prodaje iPhone-a bez punjača



Apple je u brazilskoj državi Sao Paulo suočen sa kaznom od blizu dva miliona dolara zbog kršenja Zakona o potrošačkim pravima, jer ne nudi punjač u pakovanju za novije iPhone uređaje.

Procon-SP, agencija za zaštitu potrošača u Sao Paulu, odlučila je da kazni Apple nakon intenzivnog ispitivanja odluke kompanije da ukloni adapter za punjenje iz iPhone pakovanja. Sa iPhone 12 linijom Apple je odlučio da odbaci ponudu adaptera za punjenje, istakavši da će to smanjiti emisiju ugljenika i upotrebu retkih metala.



U decembru je brazilska agencija obavestila Apple da prodaja iPhonea bez punjača u kutiji u ovoj zemlji predstavlja kršenje kodeksa o zaštiti potrošača. Apple je na ovo odgovorio da većina kupaca već ima rezervne adaptere i da je nuđenje još jednog punjača u pakovanju nepotrebno.

Fernando Capez, izvršni direktor Procon-SP-a, uputio je strogo upozorenje Apple-u nakon pve kazne, istakavši da kompanija mora da poštuje i razume brazilske zakone i institucije o potrošačima. Apple će, pored kazne zbog nedostatka punjača, biti kažnjen i zbog obmanjivanja kupaca u pogledu otpornosti od vode za iPhone uređaje.

Procon-SP tvrdi da je Apple odbio da popravlja uređaje kupcima koji su pretrpeli oštećenja vodom kod svojih "vodootpornih" iPhone uređaja, iako su bili pod garancijom. Ostale optužbe iznete na računa Apple-a su i tvrdnje da kompanija namerno usporava starije telefone sa iOS ažuriranjima kako bi podstakla kupce da kupuju novije modele.

Apple će imati priliku da se žali na kaznu, a za sada nema zvaničnog komentara od strane kompanije.





Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: benchmark

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: