Pronađi članak:

14. 6. 2016.

Apple preimenovao OS X u macOS (Sierra), dodao Siri i auto unlock opciju



Apple je najavio novu verziju svog OS X operativnog sistema, koji sada ima potpuno novo ime i zove se macOS. Najnovija verzija Apple desktop operativnog sistema nosi naziv macOS Sierra.

Nakon 15 godina OS X-a, kompanijin desktop operativni sistem sada ima ime macOS, što je u skladu sa imenovanjem ostalih operativnih sistema u Apple ekosistemu - iOS, watchOS, tvOS i sada macOS. Ovo naravno ne znači da se sve u vezi sa OS X-om menja - ovo je i dalje desktop operativni sistem koji Apple korisnici znaju i vole, a tu su sada dodatne funkcije i karakteristike koje stižu uz svako veće ažuriranje.



Najnovija ovogodišnja funkcija, koju sada macOS donosi, jeste Siri integracija. Pet godina nakon predstavljanja, Apple je konačno doneo Siri na Mac. Na macOS-u, Siri će raditi gotovo identično kao na iOS-u. Klikom na Siri ikonicu u doku u meni baru, korisnici će moći da pozovu virtuelnog asistenta za podešavanje podsetnika, slanje tekstualnih poruka, otvaranje aplikacija, pregled filmskih predloga, sportskih rezultata i statistika i drugo, kao što to čine na iPhone ili iPad uređajima. Siri može i mnogo više od navedenog. Siri za Mac će moći da pretražuje korisnikove fajlove i čuva pretragu u Mac Notification Centeru.



Dve druge korisne funkcije su deo Continuity podrške. Ukoliko korisnik nosi Apple watch, njegov Mac računar će moći automatski da se otključa kada mu se korisnik približi. Apple takođe dodaje i "universal clipboard", koji praktično omogućava "copy & paste" fajlova između iPhone i Mac uređaja.



Apple je najavio i da će omogućiti iCloud upravljanje fajlovima lakšim. Prvo, kompanija dodaje funkciju koja sinhronizuje desktope na više Mac uređaja. Tu je i mogućnost oslobađanja prostora. Uz Sierra softver, iCloud će automatski moći da ukloni stare fajlove sa Maca i uskladišti ih u cloud, praveći prostor za nove fajlove.

Safari je takođe dobio manje ažuriranje, uz dodatak Apple Pay usluge. Korisnici će sada moći da koriste Apple Pay kako bi preko weba obavljali kupovinu. Međutim, i dalje će im biti potreban iPhone, kako bi verifikovali kupovinu.

Javna beta macOS Sierra operativnog sistema će biti objavljena u julu, dok će finalna verzija biti dostupna na jesen.

Dostupnost prema uređajima:



Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: