Pronađi članak:

10. 9. 2015.

iPhone 6s i iPhone 6s Plus - Sve što trebate da znate



Nakon meseci šuškanja Apple je večeras zvanično predstavio svoje nove iPhone 6s i iPhone 6s Plus modele. Većina onih upornih glasina koje smo čuli se obistinila ali videti svu tu inovaciju na živoj prezentaciji je nešto drugo. Reč je o pametnim telefonima koji ponovo uvode inovacije pa da pogledamo njihove glavne osobine.

Dizajn

Kao što se i očekivalo, dizajn oba modela nije naročito promenjen u odnosu na njihove prethodnike. Manje su promjene u dimenzijama, npr. novi modeli su marginalno deblji i sačinjeni su nove legure aluminijuma – serija 7000 što će dramatično poboljšati strukturalni integritet ovih uređaja pa sumnjamo da će se ponoviti prošlogodišnji "skandal" sa savijenim telefonima. Dovoljno je reći da ovaj aluminij koristi NASA u svojim svemirskim letelicama.



Kao i do sada, iPhone 6s i 6s Plus moći će se kupiti u space gray, srebrnoj i zlatnoj boji, a sada je dostupna i nova Rose Gold nijansa pozajmljena sa Apple Watch sata.




Ekran



Veličina ekrana kod oba modela nije izmjenjena pa će i dalje iznositi 4,7″ i 5,5″. Ista je i rezolucija ovih Retina ekrana sa 1334×750 za iPhone 6s i 1920×1080 za 6s Plus. Jonski ojačano staklo će biti još teže razbiti a oleofobni premaz ponovo učiniti prljanje ekrana prstima podnošljivijim.

3D Touch

Omiljeni predmet glasina – da li će iPhone imati Force Touch tehnologiju Apple pametnog sata? Hoće, zove se 3D Touch i još je naprednija. Nova tehnologija donosi tri nivoa sposobnosti registrovanja dodira na ekranu. Kada se koristi na iPhone 6s modelima koristiće se za ubacivanje uobičajenih kratica, nositi dodatnu funkcionalnost za sve aplikacije i još mnogo toga.

Pogledajte o čemu se radi:



A9 čip i M9 koprocesor

Novi Apple A9 čipset je ponovo dizajniran od strane Appleovih stručnjaka i očekivano je brži i štedljiviji od svojih prethodnika. RAM memorija je unaprijeđena za neki misteriozan iznos. Tu je i naslednik M8 koprocesora, novi M9 čip koji će uvek raditi u pozadini i pratiti uređaj i korisnika. On će omogućiti da Siri bude stalno “budna” i da se dozove jednostavnom Hey Siri glasovnom komandom. Baterija je ostala ista.






Kamera

iPhone godinama ima kamere pomoću kojih su korisnici pravili fascinantne fotke. Ipak, konačno su shvatili da je vreme da iPhone 6s modeli dobiju kameru sa većim 12MP senzorom koji će uhvatiti i prikazati još više detalja nego ranije. Kao što je rečeno na prezentaciji, dok nisu uradili to kako treba, nisu hteli da ubacuju više piksela jer prezasićenost piksela deformiše oštrinu slike. Za ljubitelje selfija i video poziva tu je i nova 5MP FaceTime HD kamera. Oba uređaja moći će da snimat 4K video a veći 6s Plus će zadržati ekskluzivu optičke stabilizacije slike.

Live Photos

Pored silnih sposobnosti kamere (Slow Motion, Panorama, Time Lapse, HDR...), danas je predstavljena još jedna zanimljivost. U pitanju su "žive fotke". Svaka fotka koju slikate bez dodatnih podešavanja se zapisuje u posebnom formatu, pa tako pregledanjem iste imate mogućnost da vidite šta se desilo momenat pre i momenat posle okidanja. Momenat znači tačni 1,5 sekunda. Live photos nije ni video ni gif format. Mogu se pregledati na svim iUređajima.

Evo kako to izgleda:



Dodatna oprema

Novost je postolje - Lightning dock konektor po ceni od 49 dolara koji će biti dostupan u sve četiri boje kao i iPhone 6s i  6s Plus modeli. A predstavljene su i neke nove boje maskica kako kožne tako i silikonske.



Cene i dostupnost

Kapacitet nije promenjen i cene su iste kao i prošle godine:


Oba dolaze sa instaliranim iOS 9 o kome možete čitati ovde. Pretprodaja počunje 12. septembra a isporuka i prodaja kreće od 25 septembra.

Pogledajte šta je sve ostalo Apple predstavio na poslednjoj prezentaciji ovde.

Ne propusti:





Pogledajte šta nam donose najnoviji Apple proizvodi:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: